Witajcie,
od dłuższego czasu mojego golfika trapi pewien problem:
podczas rozruchu, przy zimnym silniku, rozrusznik kręci ale ze strasznym oporem, wygląda jak spadek napięcia przy uruchomieniu auta. Jak się zagrzeje - pali od ręki.
Ostatnio wymieniałem kable zapłonowe ze świecami, bo tracił moc podczas jazdy i pomogło.
Od trzech dni nie chciał odpalić po nocnym postoju (około 12-13 godzin), samochód stał na dworze. Wczoraj podczas jazdy z prędkością ok. 120 km/h samochód kompletnie stracił moc, ale silnik pracował. Dodałem gazu i przy około 3 tys. km zaczął strzelać z wydechu (myślałem że coś wybuchło :o), po czym silnik zgasł. Po postoju około pół godziny i odholowaniu na pobliski parking odpalił bez najmniejszego problemu przy pierwszej próbie, dzisiaj znowu po postoju około 14 godzin samochód odpalił bez problemu.
Dodam że przy wjechaniu prawą stroną w niewielką kałużę golfik zaczyna szarpać, traci moc i staje po czym nie daje się uruchomić przez najbliższe 20-30 minut, później jeździ jak nowy.
Nie wiem gdzie szukać problemu, podejrzewam instalacje elektryczną ale nie mam zielonego pojęcia gdzie zacząć sprawdzać,a na forum nie znalazłem rozwiązania (może źle po hasłach szukałem). Może ktoś z was miał taki problem? Dodam że akumulator ma 4 lata, ale jest sprawny i nie wymaga wymiany.
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam
Zniesmaczony sytuacją Jakub
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1.4 AEX - problemy z rozruchem, nie odpala
Mój VW: http://www.golf3.pl/topics2/golf-14-i-i ... t72015.htm
Golf czi najlepszym ałtem śfiata
-

Shegge - Berbeć
Przede wszystkim rozbierz (tak jak Kłosek napisał) aparat zapłonowy, wszystko co z nim i wokół niego związane. Wysusz to porządnie. Sprawdź, czy pod kopułkę nie dostaje się wilgoć.
W pierwszy dzień po zakupie swojego auta wjechałem w kałużę i pod kopułkę dostała wilgoć (delikatnie ujmując..). Efekt silnik nie palił.
Ciekawe jest to, że w czasie jazdy stracił moc, ale nie jest wykluczone, że wszystkiemu winne są w/w elementy.
W pierwszy dzień po zakupie swojego auta wjechałem w kałużę i pod kopułkę dostała wilgoć (delikatnie ujmując..). Efekt silnik nie palił.
Ciekawe jest to, że w czasie jazdy stracił moc, ale nie jest wykluczone, że wszystkiemu winne są w/w elementy.
-

shift00 - Gaduła
- Rocznik: 96
- Silnik: 1.8T++
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: 1.4 AEX - problemy z rozruchem, nie odpala
Shegge napisał(a):Dodam że przy wjechaniu prawą stroną w niewielką kałużę golfik zaczyna szarpać, traci moc i staje po czym nie daje się uruchomić przez najbliższe 20-30 minut, później jeździ jak nowy.
Niestety ale golfy pod silnikiem nie mają płyty siłą rzeczy wjeżdzając w kałuże woda chlapie silnik i łapie wilgoć.Jeśli wymieniłeś świece i kable jak koledzy radzili przejrzyj aparat zapłonowy.Odnośnie ctrudnego rozruchu o poranku jaki stan jest akumlatora
może jest niedoładowany albo kończy swój żywot.- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
czyli rozbiórka aparatu zapłonowego. Pewnie jak za to się zabiorę to przy okazji zafunduje sobie czyszczenie przepustnicy
Dlaczego stracił moc nie mam pojęcia, wciskanie gazu w podłogę, redukcja biegów nic nie pomogło. Po prostu odmówił dalszej współpracy był co prawda dzień po lekkim deszczu, ale jestem pewien że to nie przyczyniło się do awarii.
Osłonę kiedyś miałem, dużo dawała ale siłą rzeczy przegrała z miękkim zawieszeniem i polskimi drogami
Akumulator też odpada - mój sprawdzałem i nawet założyłem na chwilę od znajomego praktycznie nowy i mocniejszy i też nie pomogło.
Dlaczego stracił moc nie mam pojęcia, wciskanie gazu w podłogę, redukcja biegów nic nie pomogło. Po prostu odmówił dalszej współpracy był co prawda dzień po lekkim deszczu, ale jestem pewien że to nie przyczyniło się do awarii.
Osłonę kiedyś miałem, dużo dawała ale siłą rzeczy przegrała z miękkim zawieszeniem i polskimi drogami
Akumulator też odpada - mój sprawdzałem i nawet założyłem na chwilę od znajomego praktycznie nowy i mocniejszy i też nie pomogło.
Mój VW: http://www.golf3.pl/topics2/golf-14-i-i ... t72015.htm
-

Shegge - Berbeć
• Strona 1 z 1