Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
pokrowiec - tak czy nie
Za jakiś czas mój golfik nie będzie użytkowany na co dzień tylko max co tydzień/dwa. Niestety, niestrzeżony parking za blokiem pod chmurką. Czy ktoś z was używa bądź używał jakiś pokrowców, czy może sobie taki wynalazek odpuścić. Znalazłem takie lepsze 4 warstwowe http://allegro.pl/pokrowiec-na-samochod ... 50177.html Głównie chodzi mi o to żeby zabezpieczyć samochód przed korozją i niszczeniem lakieru, czy może wystarczy dobrze nawoskować? Montaż czy demontaż nie sprawiałby mi problemu, musiałbym wykombinować jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia żeby nie było aż tak łatwo ukraść. Jakie są wasze opinie?
- marcin325vw
- Czytacz
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1896
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: pokrowiec - tak czy nie
Ja bym sobie odpuścił pokrowce, będą trzymały wilgoć która samochodowi nie służy, jak nie masz możliwości garażowania/postawienia wiaty to go dobrze nawoskuj, zabezpiecz ubytki lakieru i tyle, nic mu nie będzie a lepiej dla nadwozia jak je raz na jakiś czas deszcz zmoczy a później wiatr owieje niż gnicie pod plandeką 

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
Tak samo właśnie się naczytalem, że lepszy śnieg deszcz i przewiew. Jak piszesz, dobrze nawoskowac, zabezpieczyć ubytki i powinno być ok. Niektórzy piszą że lepiej nawet jak samochód stoi na zewnątrz niż ogrzewanym garażu.
- marcin325vw
- Czytacz
Samochodowi służy stanie w ogrzewanym garażu pod warunkiem że w nim STOI ciągle i w ogóle nie qyjeżdża, np przez kilka miesięcy podczas zimy. Jeżeli jest z zimna/mrozu/deszczu dzień w dzień pakowany do ocieplanego garażu to po dwóch latach będziesz miał blacharkę do roboty. Rodziców znajomy tak salonowy samochód zarżnął w 3 lata
-

Opik - Members
Nałóż jakiś fajny wosk, na pewno pomoże przed deszczem i wilgocią.
- vojtek50
- Badacz tematu
przed woskiem(chyba zamówię turtle wax hard shell twardy w paście - średnia półka ale może da radę) chyba jeszcze pokuszę się o glinkowanie, co sądzicie?
- marcin325vw
- Czytacz
glinkowanie zawsze na propsie, wosk będzie się dłużej trzymał a i lakier nabierze (odzyska) blasku. Turtle Wax sobie odpuść, kiedyś uważałem ich za dobrą firmę, spróbowałem czegoś innego... i leży do tej pory na półce, dłużej zajmowało woskowanie niż trwał efekt tego wosku 
kup np Poorboysa, niby 70zł to dużo, ale zużywa się go tak minimalne ilości na auto że posłuży na kilkanaście woskowań bez większych trudności

kup np Poorboysa, niby 70zł to dużo, ale zużywa się go tak minimalne ilości na auto że posłuży na kilkanaście woskowań bez większych trudności
-

Opik - Members
Co prawda mój lakier nie jest do końca w idealnym stanie ale tak jak pisałem, chce go w miarę możliwości zabezpieczyć na te długie postoje pod chmurą, tym bardziej że idzie jesień/zima. Na wiosnę/lato dostanie polerke i poprawi się kilka małych odpryskow. Skoro już wyprobowales to może rzeczywiście warto dołożyć te 40/50zł
albo Collinite 476s.
albo Collinite 476s.- marcin325vw
- Czytacz
i jeden i drugi będzie bardzo dobry 

-

Opik - Members
Ja polecam ten Collinite 476 bardzo dobry wosk zabezpieczający, ewentualnie ostatnio używałem coś tańszego Wosk w puszcze F1 taki http://www.motochemia.pl/formula1-tward ... p-105.html
- vojtek50
- Badacz tematu
Jak to się ma na samochodzie vojtek? mógłbyś mi na PW dać znać
-

GolfiarzJR - Administrator
- Rocznik: 1984
- Silnik: 2.5
- Paliwo: PB
Ja od kilku lat stosuje eclipse nano seal z concepta, samochód stoi pod chmurką i nic złego się nie dzieje
- dtmfan
- Berbeć
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.6
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1