witam. chce wymienić pasek rozrządu u siebie razem z pompą i napinaczem . i mam pytanie czy wystarczy ustawic na znakach rozrząd zdjąć napinacz pompe i ściągnąć stary pasek . a na nowo założyć nowy pasek pompe i napinacz uważając żeby się nie przedstawiły znaki i wszystko złożyć patrząc czy znaki sa prawidłowo czy w ten sposób się wymiania pasek
? . macie jakieś pomysły lub rady dziękuję.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Można tak albo na znaki na kole zębatym na wale korbowym i na wałku rozrządu i na aparacie zapłonowym (z tego co pamiętam). Jeśli ustawisz na znaki to na pierwszym cylindrze tłok ma byś w GMP.
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
ABU nie ma napinacza paska.Pasek jest napinany pompą wody.sebastyanov napisał(a): chce wymienić pasek rozrządu u siebie razem z pompą i napinaczem
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

Lukaszmajamen - Berbeć
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.8 90KM
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
ahas. to widocznie mam inne oznaczenie silnika bo mam napinacz . a powiedzcie mi napinacz się zakłada napina pasek rozrządu i dokreca się ta śrube i to wszystko??
czy jakoś inaczej się to robi pozdro
czy jakoś inaczej się to robi pozdro
- sebastyanov
- Czytacz
W napinaczu masz na środku śrubę i obok dziurę na imbus. Śruba musi być luźno, wtedy imbusem napinasz napinacz w taki sposób, aby strzałka na napinaczu mieściła się w określonym fragmencie na podziałce. Napinasz i jeżeli pasek jest dobrze napięty dokręcasz główną śrubę oczywiście ciągle trzymając imbusem odpowiednią wartość napięcia paska.
Ot cała filozofia
Ot cała filozofia

-

prezesik - Members
• Strona 1 z 1