, i tu na początku mam pytanie: Co się może dziać że jak silnik jest zimny to trzeba troszkę nim pokręcić żeby zapalił?? Ale jak jest już troszkę zagrzany to pali od strzału. PozdrawiamModerator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Problemy z zapalaniem jak silnik jest zimny.
Witam. Jestem tutaj nowy i dopiero zaczynam moją przygodę z golfem III
, i tu na początku mam pytanie: Co się może dziać że jak silnik jest zimny to trzeba troszkę nim pokręcić żeby zapalił?? Ale jak jest już troszkę zagrzany to pali od strzału. Pozdrawiam
, i tu na początku mam pytanie: Co się może dziać że jak silnik jest zimny to trzeba troszkę nim pokręcić żeby zapalił?? Ale jak jest już troszkę zagrzany to pali od strzału. Pozdrawiam-

marcinkoz2910 - Members
Witam. marcinkoz2910 , może to wcale nie jest wina silnika.Skoro niedawno kupiłeś autko to napewno poprzedni właściciel nie włożył Ci nowego akumulatora a może tu własnie jest cały szkopuł. Przy rozruchu benzyniaka najważniejsze jest mocne kponięcie alumulatora a nie to żeby nim kręcić i kręcić. Jeżeli to akumulator to bedziesz to widział przy rozruchu jeżeli wszystkie światełka bedą Ci przygasać. Pózniej jak się wszystko zagrzeje to alternator zrobi swoje a i na cipłym silniku jest juz zupełnie co innego. Sprawdź to a jak nie to to można radzic dalej. Pozdrawiam
Miłego jeżdżenia
Miłego jeżdżeniaJak jest sprawunia to walić na gadu
- Piotr Bąk
- Czytacz
no proszę to mi nie przyszło do głowy żeby to mógł robić akumulator, a powiesz jak napiszę że w akumulatorze mam taką kontrolkę i za jak świeci na zielono to jest OK jak na biało to trzeba wlać wody destylowanej a jak jest czarno to na złom a mi właśnie świeci na zielono. Ale na pewno to sprawdzę z tym akumulatorem. pozdrawiam
-

marcinkoz2910 - Members
może tak może nie bo takie objawy jak opisałeś marcinkoz2910 to wystepują jeżeli czujnik tęperatury cieczy jest walnięty wiem bo miałem to samo i ako nie ma nic z ytm wspólnegoPiotr Bąk napisał(a):Witam. marcinkoz2910 , może to wcale nie jest wina silnika.Skoro niedawno kupiłeś autko to napewno poprzedni właściciel nie włożył Ci nowego akumulatora a może tu własnie jest cały szkopuł. Przy rozruchu benzyniaka najważniejsze jest mocne kponięcie alumulatora a nie to żeby nim kręcić i kręcić. Jeżeli to akumulator to bedziesz to widział przy rozruchu jeżeli wszystkie światełka bedą Ci przygasać. Pózniej jak się wszystko zagrzeje to alternator zrobi swoje a i na cipłym silniku jest juz zupełnie co innego. Sprawdź to a jak nie to to można radzic dalej. PozdrawiamMiłego jeżdżenia

-

marko1967 - Members
w takim grubym wężu który wychodzi z silnika poprawej stronie jest krućiec a wnim czujnik teperaturu cieczy ale sprawdz jaki ma kolor obwudka i ile pinowy jest wtyk bo to jest ważne wrazie zakupu bo są rużne kolory a wyjmujesz go w taki sposób - wysuń wtyk wysuń wsuwkie w bok i czujnik do góry jest osadzony na oringu zatkaj szybko otwór aby płyn chłodniczy nie uciekał
-

marko1967 - Members
znalazłem go ma on 4 piny i jest na nim taka żółta otoczka a zauważyłem że koło niego po prawej jest też miejsce na takiego coś tylko zaślepione, a powiedz mi jeszcze ile za takiego coś trzeba dać 

-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910, za podrube jakieś 35zł ale nie polecam bo przekłamują choć może dobrze trafisz a orginał około 80zł wybur należy do Ciebie a to wolne miejsce o które pytasz to chyba w to wchodzi czujnik od klimy pewien nie jestem pozdrawiam
-

marko1967 - Members
to tak dowiedziałem się ze ten czujnik jest odpowiedzialny za pokazywanie temperatury cieczy a z tego wnioskuję że ze zapłonem nie ma nic wspólnego, a teraz nowość jak podłączyłem prostownik do akumulatora i zakręciłem silnikiem to załapał za drugim obrotem
więc myślę że to jednak akumulator. A co Wy na to 
więc myślę że to jednak akumulator. A co Wy na to 
-

marcinkoz2910 - Members
nie tyle z zapłonem co komp widzi np: że silnik jest gorący i nie włączy się ssanie i sprubuj rano odpalić auto bez ssania krecisz i krecisz aż odpali ale szlak trafia że tyle trzeba kręcić np:1 minute i za to ten czunik też jest odpowiedzialnymarcinkoz2910 napisał(a):to tak dowiedziałem się ze ten czujnik jest odpowiedzialny za pokazywanie temperatury cieczy a z tego wnioskuję że ze zapłonem nie ma nic wspólnego,

-

marko1967 - Members
a no możliwe nie pomyslałem o komputerze
, no faktycznie to może być to
Ale i tak mam już zamówiony taki czujnik i jak przyjdzie to go założę i zobaczymy jak bedzie gadał, ale myśle ze to akumulator bo w połączeniu z prostownikiem odpalił od strzału (jakieś 1 do 1,5 obrotu, a normalnie było po 4,5 obrotu
) ale mam nadzieje że się z tym uporam, dziekuję za zainteresowanie sie tym tematem. Ale jak to wykombinuję to dam znać jaki wynik 
, no faktycznie to może być to
Ale i tak mam już zamówiony taki czujnik i jak przyjdzie to go założę i zobaczymy jak bedzie gadał, ale myśle ze to akumulator bo w połączeniu z prostownikiem odpalił od strzału (jakieś 1 do 1,5 obrotu, a normalnie było po 4,5 obrotu
) ale mam nadzieje że się z tym uporam, dziekuję za zainteresowanie sie tym tematem. Ale jak to wykombinuję to dam znać jaki wynik 
-

marcinkoz2910 - Members
Re: Problemy z zapalaniem jak silnik jest zimny.
marcinkoz2910 napisał(a):Witam. Jestem tutaj nowy i dopiero zaczynam moją przygodę z golfem III, i tu na początku mam pytanie: Co się może dziać że jak silnik jest zimny to trzeba troszkę nim pokręcić żeby zapalił?? Ale jak jest już troszkę zagrzany to pali od strzału. Pozdrawiam
a byłes na warsztacie z nik aby ustawić kat wyprzedzenia zapłonu?? moze to byc takze powodem.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi