witam mam pytanie moge zmienic teraz inny olej niz ten co mialem wczesniej??nie pamietam jaki mialem olejek wczesniej chyba Lotos a ubylo mi troche i chcialem dolac co mam teraz zorbic...i jaki jeste preferowany olej do golfa 3 1.6 75 koni prosze o pomoc
w zależności jaki masz przebieg bo jeśli nie wiesz jaki było olej a chcesz zalać nowy proponowałbym w zależności od przebiegu zalać mineralny byś sobie nie wypłukał silnika i nie rozszczelnił go.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 400 Skąd: Medyka
Wysłany: 2008-06-11, 21:04
Podobno jeśli masz przebieg około/ponad 200 00 to zaleca się już stosowanie olejów mineralnych lub pól syntetyki np castrol magnatec 15w40 ja takowy posiuadam i jest git piszę że podobno bo mineralnego jeszcze nie używam .
Dokładnie tak, ja np. jeżdżę chyba na najtańszym oleju czyli Lotos, oczywiście mineral i nie ma żadnych problemów, a zmieniam bez żadnych kalkulacji po przejechaniu 10 tys. czasem mniej, ważne, że po roku
Jeśli nie wiesz czym był zalany najbezpieczniej zalać go olejem mineralnym. To sa wszystkie 15W40. Polecam dobra marke oleju. Nie baw się w jakies pierdoły tylko zalej do Mobilem Super M 15W40 lub Shell Super 15W40 albo Castrol 15W40. To są oleje markowe i pewne.
Szkoda silnika na minerala....zalej go olejem o lepkości 10W/40 oczywiście sprawdzonej marki, a będziesz zadowolony....mówisz, że Ci ubywa oleju.....napisz w jakich ilościach??.....jeżeli np. 1L/1000km to polecam zalać olejem o lepkości 5W/50, 10W/50, 10W/60, natomiast, jeżeli są to śladowe ilości, to jak wyżej pisałem 10W/40....Mineral - tylko i wyłącznie do starych i mocno wyeksploatowanych silników.....pozdrawiam
[ Dodano: 2008-06-20, 09:16 ]
Aha, zapomiałem dodać, jeżeli jeżdzisz na Lotosie, to polecam wymienić olej na nowy, dolewka odpada...Wymianę oleju polecam co 15 tyś. km, nie wcześniej....olej ma najlepsze właściwości, po przejechaniu na nim od 10.000 km do 15.000 km...
Siema.
Jak zawsze odwieczny problem .... olej silnikowy
Ja muszę teraz wymienić olej, jutro albo po jutrze bo już 10000 tys stuknęło.
Także też mam problem jaki olej kupić,
Posiadam Golfa III 1.8 silnik 75 koni no i instalacja gazowa LPG (przebieg 166800)
Aktualnie jeżdżę na oleju Shell X100 Super 15W-40 Multigarde Morot Oli.
Jest to mineralny wielosezonowy.
Jeżdżę dużo, i robie 10000 tys w pół roku i mam ciężką nogę
i golf niestety żre olej jak lokomotywa ok 1l na 10000, no i do tego LPG (wycieków zero)
Nie wiem co za olej kupić, może gęściejszy Doradzcie mi któż się zna
Jaki ten olej w końcu kupić by mi tak nie zjadał silnik go
Pozdro
kolego marekgol, przyznam się szczerze, że kiedyś tez tak myślalem: im częściej tym lepiej...błąd...jakiś czas temu mój znajomy przeprowadzał wraz z profesorami swojej uczelni doświadczenie na swoim samochodzie...zalał silnik świeżym olejem...następnie zbadano jakie właściwości ma świeży olej...kolejne badania oleju przeprowadzano co 4 tyś. przejechanych km, aż do uzyskania przebiegu 20 tyś. na tym samym oleju...co się okazało, że świeżo zalany olej miał najgorsze właściwości...najlepsze wartości uzyskiwał przy przebiegu 10-15 tyś, a nawet więcej...powyżej 20 tyś. uzyskanych km wolał nie ryzykować....sami producenci olejów dopuszczają wydłużone przbiegi miedzy wymianami....
kolego DaRu polecam zalać olej o lepkości XW/50, ewentualnie XW/60, drogie, ale skuteczne.....inny nie pomoże już Twojemu silniczkowi...
Silnik: One Four ;) Pomógł: 10 razy Wiek: 26 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 698 Skąd: Katowice / Siedlce
Wysłany: 2008-06-25, 06:38
wazki21, Ale głupoty piszesz (według mnie) i są samochody które komputerowo sprawdzają gęstość oleju... Olej ma lepsze właściwości gdy jest nowy bo auto jest żwawe, a gdy już stary to traci smarowanie i mocy ubywa. Olej trzeba zmieniać co 10-12 tysięcy, a przy 15 tys km moc spada dlatego zaleca się wymianę oleju wcześniej. Mi już silnik w lanosie się zatarł przez brak zmiany oleju a minęło 15 tyś km (był zalany 10W/50 Mobilem)(jeżeli ktoś ma ciężką nogę) i nie mów mi tu o profesorach i o ich fantazji.
DaRu, Nie słuchaj i zalej taki jaki masz i tak jak powie ci mechanik, a nie jego profesorowie i on pełni fantazji, aż śmiać mi się chce. A to, że ci ubywa litr na 10000 km to normalne, mi przy ciężkiej nodze na 9 tys ubyło 0.5 litra .
wazki21, Ciekawe co powiesz na mój silnik 1.4 ABD zalany olejem CASTROL półsyntetyk 10W/50 przy przebiegu 110 tyś km, auto z roku 1992 to już źle co? I nie mów mi, że to już źle, bo nie widzę problemu zdrowotnego z silnikiem, pracuje jak nowy i ma potencjał, był sprawdzany i jest ok.