Wysłany: 2008-04-22, 06:50 jak zimny nie rowno chodzi...
mam golfika 1.8 w gazie i mam taki problem jak odpale rano furke to on tak nie rowno chodzi jak by maluch na jednej swiecy chodzil ale jak troszke pochodzi lub rusze juz nim w trase to juz dobrze chodzi. czy to moze swiece i kable oraz kopulka??
i i jeszcze mam jeden problem jak go odpale rano tez to slysze takie stukanie w silniku i mechnik mowil ze zawory trzeba wymieniac. i teraz swiece kable kopulka i do tego jeszcze zawory pewnie koszt bedzie okropny... czy ktos jest w stanie mi pomoc bo moze komus tez tak chodzil rano... i jak by ktos mogl mi powiedziec jaki koszt kabli i swiec oraz te zawory ile kosztuja... pozdrawiam...
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2008-04-23, 01:20
oprócz świec radzę też zmienić przewody WN. Z rana jak wiadomo jest rosa, przewody WN też rosieją, a wtedy dostają przebicia, iskra nie idzie w przewodach do świec, tylko ucieka poza przewód na różne części obudowy silnika.
A co do drugiego problemu to jeżeli stuka cały czas, to popychacze hydrauliczne mogą być do wymiany (są zużyte i nie kasują luzu między zaworem a krzywką wałka rozrządu). Koszt sztuki to 15-23 zł, wszystkie są takie same w VW.
Powodzenia.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
no nie rowno chodzi tak przez chwile jak jest zimny a jak tylko pochodzi lub nim wyjade w trase to juz jest ok. to pewnie swiece i kable sa do kitu tak jak pisaliscie. a jestescie w stanie mi doradzic jakie swiece i kable zakupic zeby juz dobrze??
a te stukanie to jak go odpale rano to sluchac troszke dlugo az tez troche pochodzi i zlapie temerature to juz jest ok. popychacze same trzeba wymienic?? zawory nie?? jesli mozesz napisz mi jaki jest mniej wiecej koszt naprawy popychaczy. i jeszcze mam pytanko czy jesli tak bede jezdzil to cos moze sie stac gorszego lub co gorsze moze w trasie cos sie stac?? pozdrawiam...
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2008-04-23, 13:02
zmień świece (polecam NGK 3-elektrodowe) oraz przewody WN (polecam BERU), popychacze zostaw w spokoju, jeżeli cichną jak auto złapie trochę temp. to jest wszystko ok.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
zmień świece (polecam NGK 3-elektrodowe) oraz przewody WN (polecam BERU), popychacze zostaw w spokoju, jeżeli cichną jak auto złapie trochę temp. to jest wszystko ok.
ale kolego te popychacze slychac nawet glosno jak jest zimny. ja wiem ze zawory to slychac na krotki czas jak sie odpali golfa ale u mnie troszke dluzej to slychac...
a jesli chodzi o swiece i przewody to jak bys mogl mi przyblizyc orientacyjna cene tego bede wdzieczny. pozdrawiam...