Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem goferka mk3 GT z silnikiem ABS 1.8 90 KM. Ponieważ nadszedł czas wymiany oleju to pojechałem go wymienić. Po zalaniu nowego oraz wymianie filtra okazało się że miga kontrolka oleju. Filtr po odkręceniu był suchy - tak jakby nie działa pompa oleju. Po zalaniu ręcznie filtra i lekkim przeczyszczeniu czujników olej w końcu poleciał. Pojechalem jednak do mechanika i okazało się, że ciśnienie oleju na biegu jałowym jest bardzo słabe. Co może być tego przyczyną? Używam oleju półsyntetycznego 10W40, panewki były wymieniane około 30 tys. temu. Mechanik polecił mi dolać do oleju jakiś środek który zwiększy jego ciśnienie, czy możecie jakiś polecić? Niestety na chwilę obecną nie mam funduszy na wymianę silnika ani tym bardziej na jego remont:/
Silnik: 1.8
Wysłany: 2010-08-13, 17:56
filtr to filtron 436 z tego co pamiętam, identyczny jak przy poprzedniej wymianie 12 tysiecy temu, wtedy nie bylo takich problemów, ciśnienie mierzyłem i było marniutkie koło 0,3 na biegu jałowym. Dodam że samochód stał również na górce podczas pomiaru, czy ma to jakieś znaczenie? Czy to może być wina filtra, tzn czy to on może powodować tak małe ciśnienie, czy jego wymiana mogłaby pomóc? Jak sprawdzić czy to wina pompy olejowej czy raczej coś z silnikiem? Ile może wynieść wymiana takiej pompy?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-08-15, 08:59
klimu, jeśli kupujesz filtr do 1.8 to powinieneś od sprzedawcy usłyszeć pytanie o rocznik samochodu, są tam jakieś różnice ale nie wiem dokładnie jakie, które mogą dać ten objaw. Inna rzecz - silnik z całkiem dobrym ciśnieniem oleju miałyby w nosie jaki filtr mu założysz. Poza tym Filtron jest dobra firmą. Ma tylko pecha że jego nazwa zbyt polsko dla niektórych brzmi.
pompa moze juz konczyc swoj zywot , panewki do wymiany , moze nagaru duzo jest , sciagnij miske i bedziesz widzial ale jak jest takie cisnienie jak mowisz to szykuj kase tak czy siak