Silnik: 1.8 gt special Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2011 Posty: 262 Skąd: wlkp
Wysłany: 2011-11-25, 15:15 po raz drugi brak prądu wradiu bez kluczyka
objawy :
- brak możliwości włączenia radia bez kluczyka w stacyjce
- radio nie pamięta ustawień typu stację balans itp
ustalenia :
- z tego co się dowiedziałem to żółty kabel w kostce iso musi być podpięty w odpowiedni pin JAKI? może ktoś zrobić foto kto ma dobrze podłączone lub dobrze opisać
- jak wypiąć kabelek z kostki iso ?
Pajdus, Brak mozliwosci to jest oryginalne.....wystarczy ze odetniesz jeden kabelek w kostce od radia i bedzie dobrze....ja tak zrobilem a od stacyjki podlaczylem pod zmachola.....
zobacz miernikiem ktory kabel dostaje + po wlazeniu kluczyka.....
Pajdus, nie jest to aż tak trudne, żeby nie zrozumieć z opisu a opisali ci dość jasno i szczegółowo..
Sądzę, że nie masz miernika (multimetru) więc weź żarówkę 12V i poszukaj na którym kablu w kostce auta masz ciągłe +12V i tam podłącz żółty kabel z radia.
Jeśli odnajdziesz +12V po stacyjce, to do niego podpinasz czerwony.
Wówczas radio będzie działało z kluczykiem i będzie pamiętało ustawienia.
Jesli nie chcesz działania z kluczyka, to czerwony dołączasz do żółtego.
Żółty ZAWSZE musi być pod stałym +12V
BTW, to co nazwałeś "irdą" wcześniej, służy właśnie do zamiany plusów w zasilaniu radia bez konieczności cięcia kabli, czy przekładania pinów w kostce ISO
Myśle że w twoim poprzednim temacie wyjaśniłem to dość dobrze...
Proste kabel żółty i czerwony od strony radia skręcasz w jeden. Bierzesz miernik napięcia i sprawdzasz na wiązce zasilającej radio (teJ spod deski) który ma stałe +12V a który ma po włżeniu kluczyka... U mnie żółty z tego co pamietam ma stałe +12V... podpinasz sie pod niego i temat masz rozwiązany... objaśnienia w twoim poprzednim temacie...
[ Dodano: 2011-11-29, 15:53 ]
slavwek.ie napisał/a:
więc weź żarówkę 12V
Zawsze jakaś alternatywa w potrzebie gdy nie ma sie odpowiedniego narzędzia
[ Dodano: 2011-11-29, 15:59 ]
Czyli jak widać z rysunku podesłanego przez kolege Sławka Stałe +12V masz pod pinem nr7 kostki zasilającej i pod niego sie podpinasz i problem masz z głowy...
_________________ Najmniej groźny pies jest ten co najwięcej szczeka...
=>zmiana zawieszenia na ORI str3<=>kolizyjka str4<=>ORI FRONT str5<=
Moja mała Biała Bestia
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-11-29, 23:12
po to sa te złączki na żółtym i czerwonym zeby je zamieniać nic nie ciąć tylko zmienić czerwony do żółtego żółty do czerwonrego - i po problemie jeśli wcześniej w wiązce od strony auta nic nie było kombinowane. Z tym że bez kluczyka w tedy nie uruchomisz ale nie będzie gubił stacji. Nie powinno się łączyć kabli na stałe, niektóre radio wtedy wyciągną cały prąd z aku w mroźną noc.
Urchomić bez przeróbek bez kluczyka można tylko radio fabryczne