Wysłany: 2010-04-16, 21:56 Wymiana skrzyni 4biegowej na 5
Witam.
Mam taki problem, mam golfika 3 z silnikiem 1,6 na jednopunkcie i tu wszystko jest ok. Ale niestety ze skrzynią 4 biegową Problem polega na tym że gdy jeżdżę po okolicy do prędkości 80km/h to jest ok. Ale już około 100 km/h zaczyna się wielki hałas silnika jego obroty wynoszą 3300 obr/min . Jest to bardzo uciążliwe na trasie, a teraz dosyć dużo nim jeżdżę i dosyć nie ekonomiczne, bo wiadomo że na trasie jeździ sie znacznie szybciej. Chciałem przełożyć mu skrzynie na 5-cio biegową. Ale tera pytanie czy wart bawić sie w takie zabiegi i jakie są tego koszty?? A może ktoś ma taką na sprzedaż, lub zamianę
to zalezy czy bedziesz musial zmieniac kolo zamahowe wraz z nowym sprzeglem oprocz samej skrzyni. No i nie wiem jak sprawa wyglada z przegubami czy maja taka sama srednice
Trochę czytałem historię golfów mk3 i niestety nigdzie nie znalazłem zmianki o skrzyni 4 biegowej w tym modelu
Gdzie moge te parametry sprawdzić przy kupnie nowej skrzyni?? żeby pasoała pod moje elementy zeby nie naciągać sie na tak wielkie koszty. Przeguby sprzęgło są u mnie jeszcze w dobrym stanie.
Problemem jest dla mnie odczytanie modelu silnika, bo tam gdzie powinno być jego oznaczenie są wogóle inne cyfry nie wiem gdzie szukać jeszcze oznaczeń jak nie na bloku między dolotami?
Może tak do prostej identyfikacji jest to 1.6 z kopułką (rozdzielającą iskrę) na wałku rorządu.
Silnik: 1,4 cl [ABD] Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Paź 2008 Posty: 385 Skąd: zielona gora
Wysłany: 2010-04-17, 15:23
W golfie 1,4 były skrzynie 4 biegowe,wiem bo sam taka zmieniałem na 5 biegowa,natomiast w 1,6 były tylko 5 biegów.plliderman, warto zmienić bo jeżdżenie na trasie z skrzynia 4 biegowa było bardzo meczące,teraz przy 100km mam na obrotku 2800.Gdy ja wymieniałem skrzynie i sprzęgło na 5 to musiałem kupić sprzęgło od golfa 3 1,6 dlatego ze w 1,4 ze skrzynia 4 biegowa jest większe kolo zamachowe.Kupuj 5 biegów i zmieniaj,nic poza skrzynia nie potrzebujesz,pozdro
[ Dodano: 2010-04-17, 16:25 ] plliderman, potrzebujesz tylko skrzynie 5 biegowa do golfa 1,6 ABU i nic wiecej nie zmieniasz
[ Dodano: 2010-04-17, 16:27 ] plliderman, skrzynie kupisz juz za 300 zł na forum lub na szrocie z gwarancja rozruchowa,koszt wymiany jakieś 250zl-300 zł
Ale teraz pytanie czy u mnie zostało zmienione koło zamachowe?? Ja już takiego go kupiłem, jest taka możliwość że skrzynia 4 biegowa działa z mniejszym kołem zamachowym, i ktoś kto kombinował z tym autem go nie zmieniał?
Według mnie to poprzedniemu właścicielowi padła skrzynia,to wziął i kupił 4 biegową która jest tania i nie wydaję mi się żeby bawił się w jakieś zmienianie koła zamachowego czy coś poza tym w 1.6 i 1.4 koło zamachowe raczej jest takie same