Mam golfa po swap'ie na 1.8 (90KM) z 1.6 (75) skrzynia jest ta sama wszystko było oki dopóki przestały mi wchodzić I bieg i wsteczny
I-ka wchodzi prawie jak wsteczny a wsteczny to już walka z drążkiem jest coraz gorzej mój kumpel tez miał te same problemy i rozwiązał je sprzedając auto może ktoś mi pomoże?
usterka na pewno nie tkwi w tych plastykowych złączkach przy maglownicy ani braku oleju w skrzyni
czy możliwe jest że oś skrzyni się przestawiła???
a i jeszcze jedno sprawdź najpierw to co jest przed skrzynią a potem się ewentualnie baw samą skrzynią bo sobie możesz napytać biedy, pozdro
[ Dodano: 2008-08-11, 15:45 ]
najlepiej zdejmij mieszek i zobaczysz jak to tam pracuje, albo jest jeszcze jedna rzecz jest tam też taka sprężyna która po wyluzowaniu trzyma drążek w pozycji N może ta sprężynka odpadła albo zjechała... pozdro
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-11, 20:11
masz źle ustawione połączenie zewnętrznego mechanizmu zmiany biegów przy skrzyni z wałkiem wychodzącym od lewarka w przód. Jest tam obejma którą się to ustawia. Najprostsza metoda: ustaw skrzynię w pozycji luzu, poluzuj tą obejmę tak aby się tam dało obracać na niej mechanizm, ustaw lewarek mniej więcej na środku, odrobinkę w prawo (kilka mm). Dokręć obejmę i powinno działać.
ja miałem do niedawna tak samo... żeby wbić jedynkę trzeba było wbić drążek tak jakby chciało się wbić wsteczny, a wsteczny to raz na kilka razy udawało się wbić.
Okazało się że potrzebna była regulacja przy samej skrzyni biegów - cięgna
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-12, 18:41
[quote="marcinkoz2910"] Koło lewarka w tym stopniu mogł sie skichać zaczep do wstecznego. Ale wtedy byłyby pomyłki z włączaniem I i wsteczny, a nie I w pozycji wstecznego jak napisał