Słuchajcie - ostatnio dałem skrzynie do robienia bo poszła zębatka od tylnego biegu i przez to mi pukało na wstecznym.
Przed naprawą biegi chodziły mi idealnie - mogłem małym paluszkiem w ciemno przekładać biegi i nigdy żadnego oporu nie napotkałem- no jak w masełko.
Odebrałem auto i... no właśnie niby biegi chodziły ale czasem gdy musiałem się zatrzymac lub zwolnić i zredukować bieg - czułem opór podczaz zmiany z wyższego na np dwójkę lub jedynkę, czasem z 2ki na np 4ke.
Specjaliści mówili że to może być np wybierak, inny że jakaś tulejka, inny żeby wogóle zostawić auto bo troche roboty będzie...
wkurzyłem się - ściągnąłem książkę - vw golf-naprawiam sam - i poczytałem troszkę
ale do puenty drodzy posiadacze golfów - zanim do kogokolwiek pojedziecie wyregulujcie odległość drążka zmiany biegów od specjalnej szyny plastikowej po lewej stronie gałki - tuż pod osłoną mechanizmu zmiany biegów (pod gałką) - wystarczy włączyć jedynkę i jeśli odległość między białymi plastikami po lewo od drążka pozostanie inna niż 1-1,5mm to należy użyc klucza imbusowego nr 4 i wyregulować plastik na drążku kręcąc go w prawo lub lewo.
oszczędzicie sobie czas bez auta i kupę kasy
pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Porada dla tych którym czasem biegi nie wchodzą
Ostatnio edytowano 4 lip 2009, o 07:54 przez LaPiN, łącznie edytowano 1 raz
LaPiN
-

LaPiN - Berbeć
ja mam problemy z biegami..ciezko jest je wbijac czy ta regulacja mi pomoże?? i czy ta sama regulacja jest w TDi??
-

andreibiza - Czytacz
andreibiza, najpierw sprawdz olej czy masz w skrzyni...
Tak jest taka sama regulacji. Ja ostatnio cały mechanizm od TDI brałem do GTI bo mi padło..
Tak jest taka sama regulacji. Ja ostatnio cały mechanizm od TDI brałem do GTI bo mi padło..
-

Legionista - Members
ja mam TDI i miałem problem z haczeniem bigów. wymieniłem dzwignię zwrotną i teraz biegi są elegancjkie, wpinaja sie gładko....rewelacją poprostu...w aso ta dzwignia 120zł.póżniej podam numer tej czesci....naprawdę warto ja sie z tym szczypałem aby to wymienic ale cóż kupiłem wymieniłem w 10min i rewelka.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
ja nie jestem mechanikiem:P i mam pytanie jak mam sprawdzić ten olej??:P aż wstyd się przyznać:P..a tę dźwignię też bym wymienił..a mam jeszcze pytanko czy to normalne,że tam gdzie jest skrzynia biegów a dokładnie ten siłownik( tak to się nazywa??:):P to lata tak luźno tzn. jak go ruszam to mi się dźwignia w aucie rusza:P i biegi mogę zmieniać przy skrzyni:P
-

andreibiza - Czytacz
-

SotoM - Members
witam!! czy przez te dźwignie mogą byc trudności z włączaniem biegu wstecznego?? problem powstał niedawno..
-

andreibiza - Czytacz
-

SotoM - Members
Nie zmieniałem oleju i nie wiem czy poprzedni właściciel to robił..biegi wchodzą mi lekko tylko tak jakby nie były na swoim miejscu..kiedy próbuje wbic wsteczny naciskam dźwignię i jest jedynka a nawet dwójka działa a wstecznego niet..kilka razy muszę powtórzyc tę czynnośc żeby r wszedł..
-

andreibiza - Czytacz
LaPiN napisał(a):ostatnio dałem skrzynie do robienia bo poszła zębatka od tylnego biegu i przez to mi pukało na wstecznym.
u mnie coś podobnego sie dzieje... od jakiś 6-7 miesiecy albo nawet i dłużej przy cofaniu coś lekko mi stukało (niekiedy tylko na początku cofania i przestawało) a od ponad tygodnia za każdym cofaniem jeszcze wiecej i głosniej zaczeło to stukać (i wcale nie przestaje) dodatkowo przy każdym mocnym większym skrecie kół przy nie wielkich pradkościach słysze jakiś pojedynczy stuk... myślisz że to tez moze byc skrzynia? w tym tygodniu najprawdopodobniej znajomy ma zobaczyć co to jest....
SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Powrót do Napęd i skrzynia biegów