Wysłany: 2008-10-21, 08:45 Mam pytanie odnosnie lozyska tylnego...
Mam luz na lozysku z tylu. Jak podniose na lewarku to luz jest gora dol i na boki. Jak moge dobrac sie do lozyska? Czy po zdjeciu dekielka bedzie jakas sruba, ktora zkontruje ten luz?
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 11 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 376 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-22, 10:40
Ja tylko chciałem dodać bo kolega opolanin tego nie zrobił że jeśli bęben nie che zejść ustawiamy go tak żeby otwór na śrubę koła był na wysokości cięgna samo regulatora tego do którego przymocowana jest ta pionowa sprężyna następnie wkładamy śrubokręt i popychamy to cięgno regulator się cofa i szczęki się schodzą wtedy bęben na pewno nam zejdzie.
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-10-22, 17:55
Reiven napisał/a:
ustawiamy go tak żeby otwór na śrubę koła był na wysokości cięgna samo regulatora tego do którego przymocowana jest ta pionowa sprężyna
pojęcia nie mam jak ten bęben ustawić według twojego opisu nie wspominając o tym że nie wiem jak tym śrubokrętem ruszać żeby zluzować szczęki a już dwa razy ściągałem bębny nie bez problemu i chętnie bym skorzystał z takiego triku no ale jak myślę że dobrze by było żebyś zrobił pare fotek przy najbliższej okazji i może udało by się je wrzucić do tej porady opolanina
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-22, 20:47
mani51, chodzi o tzw klin regulujący szczęki, popatrz na dowolny rusynek bębna ze szczękami. Bęben jak jest wytarty nie chce zejść, jeśli się tego klina nie trafi śróbokrętem przez dziurę na śróbę koła i nie popchnie w kierunku jego szerszego końca.
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-10-23, 05:10
pablomed, ja wiem o który klin chodzi bo już dwa razy to rozbierałem ale nie pamiętam dokładnie gdzie on jest a co dopiero jak ktoś nigdy nie widział wnętrza hamulca...ja już nie powinienem mieć mieć problemó bo ostatnim razem profesjonalnie zeszlifowałem progi na bębnach
Otwór na śrubę bębnie ustawia się mniej więcej na godzinie 15-j dla prawego koła, a na 9-j dla lewego. trzeba wsunąć płaski wkrętak i (trzymając bęben zablokowany) podważyć klin do góry. Można go wyczuć po sprężynie pionowej. Łatwiej jest podważyć, jeśli druga osoba naciśnie na chwilę hamulec zasadniczy i robi się to w momencie puszczania pedału
Reiven, mani51, macie rację czekam na fotki i wspólnie poprawimy
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA