witam Koledzy
Mam niepokojący mnie problem u siebie w Golfie III Sprawa wygląda tak: gdy kilka dni temu robiłem mały przegląd auta zauważyłem duży luz w przednim prawym kole Gdy odkręciłem koło okazało sie ze półośka wychodząca ze skrzyni rusza sie a ze nie ma tam gumy zabezpieczającej to widziałem ze półośka wychodzi na jakiś niecały 1cm ze skrzyni W praktyce wygląda to tak ze ten luz przenosi sie przez krzyżak na piastę i tarcze kola co powoduje swobodne ruszanie sie kola tak jakbym lekko skręcał W drugim kole ten problem nie występuje Dlatego tez stawiam tu pytanie: Czy któremuś z userów przydarzyło sie cos podobnego? Czy może być to coś groźnego dla żywotności skrzyni, krzyżaków bądź półośki? Czy można ten luz w jakiś domowy sposób zlikwidować a jeśli nie to co jest tam nie tak i ile może kosztować ewentualna naprawa?
Z góry THX
Pozdro
szczerze to niw wiem o co ci do konca chodzi ale sprawdz wszystkie sruby na przegubie wewnetrznym i nakretke na przegubiez zewnetrznym czy podczas jazdy wystepuja jakies dziwne objawy?????????
tak półośka chodzi wzdłuż ale tylko w prawym kole występuje ten luz Poza tym jak sie podniesie koło to bez problemu można nim ruszać na boki Obawiam sie ze gdyby było tak w obydwu kołach to samochód sam pływałby po całej drodze i nie można by go utrzymać na jednym pasie...
Może zaraz nakręcę "instruktażowy" filmik i wrzucę gdzieś do sieci, abyście mogli zobaczyć o co dokładnie mi chodzi
Zdjąłem koło kolejny raz i teraz dokładniej przyjrzałem sie sprawie Tarcza z półosią nadal chodzi wzdłużnie ale chyba tak ma być jak wspominał kolega na początku Teraz zajrzałem pod spód i przegub łączący wahacz z piastą koła jest dość bardzo rozklekotany a z resztą zobaczcie sami (mało profesjonalny filmik ale zawsze to coś ) Nie chciałem tam niczego rozkręcać gdyż chyba ten przegub odpowiada za geometrie koła i trzyma sie tam na trzech śrubach
Reasumując, wydaje mi sie ze należy wymienić ten przegub i ustawić geometrie kół A może jest jakieś inne rozwiązanie??
z tego co widzę to masz luz na sworzniu dolnym wachacza a moze tez tuleje metalowo-gumowe na wachaczu sa zuzyte czy podczas jazdy nic nie stuka? jak prowadzi sie auto? czy opon nie zdziera?
Jako że temat pokrewny to dołączę swoje pytanie:
na wewnętrznych manszetach (gum na półosiach przy skrzyni biegów) i wokół nich mam widoczne plamy jakby olej wyciekał - co jest temu winne? Simeringi? Czy jakoś tak się to nazywa? bo po obu stronach mam to a z silnika się nie leje bo cała skrzynia sucha...
proszę o radę
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4017 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-07-29, 17:15
simeringi albo takie zaślepki pod przegubami w tych kielichach mogły popekać i delikatnie olej ze skrzyni przedostaje sie do przegubu i nastepuje własnie taka wilgoć na przegubach wewnetrznych