Silnik: 1,4 lpg Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 87 Skąd: nowy sącz
Wysłany: 2010-04-06, 07:01 Dziwne dzwięki ze skrzyni biegów.
Witam! Mam pytanie otórz podczas gdy silnik chodzi na wolnych obrotach to słychać chyba ze skrzyni biegów takie dziwne klekotanie, a podczas jazdy na wyższych biegach słychać dziwny świst wszystko cichnie po wciśnięciu sprzęgłą. Co to może być skrzynia? Jeden gość powiedział mi, że mogą to być łożyska w skrzyni, a wtedy ich wymiana nie jest opłacalna lepiej całą skrzynię wymienić. Co o tym myślicie Panowie? Proszę o pomoc bo to jest dość pilne!!! I ewentualnie jaki może być koszt tych łożysk i całej skrzynii silnik 1,4 92r.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-04-06, 16:12
pierw sprawdź czy masz olej w skrzyni. Jak nie będziesz miał mało oleju to tak się będzie działo. Ja ma tak samo, ale wiem, że mam ledwo kapkę oleju w niej, ale jak nie wymienię uszczelniacza półosi to nie wleję, bo mi wyleci.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-04-06, 18:58
Olej o oznaczeniu 75W90 tylko taki jest dedykowany do skrzyń VW. Ilość oleju zależy od rodzaju Twojej skrzyni 2,2l lub 3,1l. Korek wlewowy będziesz miał nad półosią od strony kierowcy patrząc od góry na skrzynię. Będzie tam metalowy korek z otworem na klucz imbus nr 17. On też spełnia zadanie poziomu oleju, czyli podczas wlewania oleju jak się przeleje to znaczy że masz poziom ok. Na początek radzę Ci sprawdzić poziom oleju, kupić 2 litry i dolać. 2 litry spokojnie Ci starczą.
Silnik: 1,4 lpg Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 87 Skąd: nowy sącz
Wysłany: 2010-04-06, 19:19
I myslisz, że to pomoże? Zastanawiam się nad tym bo szykuje mi się dość długa trasa ok 1500km i boję się żeby mi się nie rozleciała skrzynia:(
Myślisz, że to nic bardzo poważnego? Biegi wchodzą bez problemu tylko te odgłosy takie dziwne... Aha a jakąś konkretną markę tego oleju polecasz?
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 22 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2010-04-07, 05:18
prezesik25, taki był dedykowany do skrzyn. Na forum jest juz długi temat o olejach i wiekszosc leje CASTROL EP80. Sam taki nalałem i jest o wiele lepiej
Wysłany: 2010-04-07, 08:02
Wyczytałem na innym forum, że oleju w skrzynii się nie wymienia i w tym momencie jestem w kropce bo nie mam pojęcia co tam było wcześniej bo napewno jeszcze coś jest i jak wleje inney to może być problem, a jeżeli rzeczywiście się nie wymienia to co robic???
Wysłany: 2010-04-07, 11:29
art1809 napisał/a:
a jeżeli rzeczywiście się nie wymienia to co robic???
odkręcić dolny korek spustowy w skrzyni (imbus nr 17 pod półosią od strony kierowcy) i spuścić stary olej, zobaczysz ile go było. Ja wyleci 0,5-1 litra to kupujesz nowy i zalewasz nowym. A jeżeli zlecą ci 2-3 litry (w co wątpię) to wlejesz go z powrotem.
Jeden gość powiedział mi, że mogą to być łożyska w skrzyni, a wtedy ich wymiana nie jest opłacalna lepiej całą skrzynię wymienić. Co o tym myślicie Panowie? Proszę o pomoc bo to jest dość pilne!!! I ewentualnie jaki może być koszt tych łożysk i całej skrzynii silnik 1,4 92r.
tak i mia racje...
co do łożysk komplet łożysk w ASO to 700zł - jakies 3 miesiace temu koles robił swoja skrzynie.
tak terkoczaca skrzynia jeszcze kupę tyś km zrobi... przypadek standard... moja była mk2 do tej pory tak jeździ...a nie mam juz go prawie 7lat.
Wysłany: 2010-04-08, 19:33
no to w taki razie jaki ten olej będzie lepszy 75w90 czy 80w90 bede wlewał w sobotę więc mogę jeszcze zmienić decyzję jak coś więc co polecacie panowie bardziej do skrzyni, która ma na karku 285tyśięcy km.
Wysłany: 2010-04-11, 18:31
Witam! No i zonk wymieniłem olej ale pomogło minimalnie niestety I jak się okazało oleju było 2,2litra jak spuściłem... W takim razie od czego mogły się pojawić takie objawy? Dlaczego na 5 jak jadę to słychać świst ze skrzyni, a na innych biegach nie i terkocze na wolnych obrotach nie zawsze bo nie zawsze ale bardzo często???????????
Dlaczego na 5 jak jadę to słychać świst ze skrzyni,
Miałem tak w golfie 2, że na biegu 1-2 rzęziło w skrzyni podczas jazdy i na luzie, a na wyższych biegach ok i było to łożysko w skrzyni wałka 1 i 2 biegu, wymiana była nieopłcalna wiec kupiłem nową skrzynię. proponuje podjechac na warsztat co sie tym zajmuje i ci powiedzą. Wymiana lożyska w razie co jest mało opłcalna-przez warsztat.
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków