witam, kilka razy, moze ze 3 nie wiecej, podczas gwaltownego ruszania, jak przeciagnolem na 1 do okolo 40km/h i chcialem wrzucic szybko 2 zamiast wejsc gladko slychac bylo drobny zgrzyt i bieg oczywiscie nie wszedl, ogolnie skrzynia jest ok, biegi wchodza lekko w gore jak i w dol, sprzeglo bierze troche wysoko, ale sie nie slizga, jaka moze byc przyczyna tych drobnych zgrzytow?
ps. wiem, wiem, nie powinienem tak przeciagac na 1, no ale juz sie stalo, stad moje pytanie, hehe
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4017 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-10, 22:10
albo wina oleju,albo wybieraka biegów. albo synchronizatory w skrzyni nie wurabiają przy takich obrotach.ale sadze ze wina tkwi w łocznikach cześci wybieraka.
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-09-11, 15:32
synchronizator w skrzyni biegów jest to mankament wielu mk3 zgrzyt przy zmianie biegów z 1na2 przy wysokich obrotach silnika mam to sam ala jak ruszam delikatnie z 1 i odczekam z 2 sek aż obroty spadną to nie ma tego zgrzytu troche to uciążliwe pozdrawiam
dokładnie ja to samo mam jak go przeciagne tak na jedynce do 3500tys. obr. to tez mam taki zgrzyt ja wrzuce szybko 2 a jak płynnie wrzuce dwojke i obroty zejda tak do 2800 to jest wszystko w porzadku
witam. mi niezgrzytała 2 , tylko któregos pięknego dnia na skrzyzowaniu zaczeło sie slizgac sprzeglo a notem zaczelo sie cos mielic i co? tak poprostu wysunoł sie sfozen z dyferencjalu i satelity wybily dwie dziory jedna w sprzeglo druga na zewnatrz. jaki moral? nie zmieniac biegow przy 6 tys obr
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4017 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-06, 21:43
tygryssnd napisał/a:
witam. mi niezgrzytała 2 , tylko któregos pięknego dnia na skrzyzowaniu zaczeło sie slizgac sprzeglo a notem zaczelo sie cos mielic i co? tak poprostu wysunoł sie sfozen z dyferencjalu i satelity wybily dwie dziory jedna w sprzeglo druga na zewnatrz. jaki moral? nie zmieniac biegow przy 6 tys obr
a powodem pewnie był wyciek ze skrzyni którego pewni nie zobaczyłeś i pewnie dlatego sie tak stało.miałem taki sam problem ale w H.civic...do tej pory trzymam tą skrzynie w garażu... pamiatka
[ Dodano: 2008-10-06, 22:45 ]
Reiven napisał/a:
robercik, Powrzucaj tak jeszcze 2 przy 4500 rpm to niedługo będzie post "Ratunku 2 mi nie wchodzi co to może być pomocy" a my napiszemy zmień samochód
A tak BTW to mi też zgrzyta jak za szybko wrzucę 2 jakoś się tym nie przejmuje po prostu staram się wrzucać tak żeby nie zgrzytało
mysle ze jak zmienisz olej w skrzyni to twój problem zniknie.a masz to na ciepłym silniku jak juz temp.przejdzie na skrzynie, czy również przy niskiej temp.silnika??
Wysłany: 2008-10-07, 22:02
ja juz kombinowałem z wybierakiem-przekładałem drugi.zmieniałem siłownik sprzegła i dupa...na dniach zmieniam olej.zobacze co bedzie sie działo. jeśli dalej bedzie to samo to chyba popekane mam synchronizatory. bo sie ostatnio dowiedziałem od znajomka ze mu skrzynie używane do TDI schodza jak świerze bułki...