Otóż stoję przed wyborem kupna samochodu, jakim jest Golf III. Mam na oku kilka modeli, z tym ze jeden z nich ma automatyczną skrzynię biegów.
Zadaniem tego tematu będzie wybranie zalet i wad obu typów skrzyń biegów z uwzględnieniem Golfa III.
Nie chodzi mi o zwolenników i przeciwników, chodzi mi o praktyczne podejście do tematu. Np skrzynia manualna jest dobra bo..., natomiast nie sprawdza się wtedy gdy...
Generalnie nigdy nie miałem automatycznej skrzyni, ale słyszałem, że Golf III z automatem to świetna sprawa.
No to do dzieła...
Witam na forum kolege z Żor ! odezwij sie jak sprawisz golfera sobie juz
a wiec jesli chodzi o skrzynie.. raz w zyciu jezdzilem w automacie.. nie golfem i powiem ze dla mnie to tragedia.. przy kazdym chamowaniu szukalem sprzegla! jest praktyczna w miescie dla leniuchow.. ale jesli chcesz czasami poszalec to raczej odpada..nie wkrecisz go na tak wyskoie obroty jak bylbys w stanie to zrobic na skrzyni manualnej!
Pozatym jak automat sie spierdoli to naprawa podobno jest duzo drozsza...PODOBNO!
bo nie ma więcej plusów
Automat:
-wiecej pali
-kolejna sprawa która moze sie spier****ć
-napewno drozsza naprawa
-nie poszalejesz (nie poprzeciągasz na wysokie obroty)
-AUTOMATY SĄ DLA STARCHY DZIADKÓW LUB DLA KOBIET KTÓRE NIE POTRAFIĄ ZAPAMIĘTAĆ SCHEMATU JAK UZYWAĆ DRĄŻKA SKRZYNI BIEGÓW
-ciezko jest sie przyzwyczaic
(to tylko moje zdanie, inni mogą mieć inne)
POZDRAWIAM
jointano, bierz skrzynie manualna i wcale sie nie zastanawiaj autyonat jak ci sie zrombie to tylko sie w koszta wpakujesz poza tym taki skrzynie jak tu koledzy pisza sa dla starych dziadów a iprzyjemnosc z jazdy manualem o wiele wieksza takie moje zdanie ale wybór nalezy do ciebie .......pzdr
Pawlo, witam goraco witam kolege po fachu-- czorny kutno wita
_________________ czorny27
MÓJ GOFEREK
aktualne foto str.1
zlot PleszeVW str.27
nowe kolo na sezon 2009 brock B5 16'' str.19,polerka rantu str.20
sesja sezon 2009!!! str.22!!!
recaro gti edition str.17!!
foty sezon 2008 str.8!!!!!!!!!!!
zlot golf3.pl str.6!!!
Szczerze przejedziesz sie troche automatem i nigdy innego juz nie bedziesz chcial przelozenia to nie prawda ze automaty sie psuja i czy jest droga naprawa w tej skrzyni podstawa jest dobry olej i wymiana go w poszczegolnych terminach owszem skrzynia reczna to tez spoko sprawa sam sobie zadecyduj:)]
Jednak zdecydowałem się na manual, to jest to, co niedźwiadki lubią najbardziej
oizo [Usunięty]
Wysłany: 2007-12-02, 22:53
szczerze to naprawialem automaty i wiem ile to kosztuje i jakbym mial kupowac to tylko nowe auto bo uzywanego z automatem nigdy. jest fajna sprawa na miasto i na trase bo wlaczasz tempomat i nic cie nie interesuje tylko hamulec i droga. poszalec sie da bo wiekszosc automatow ma 1,2 bieg to spod swiatel mozna fajnie ruszyc ale jak sie zepsuje to nie 1000 nie 2000 ale wiecej moze nie styknac. nowy automat wytrzyma wiecej niz zwykla skrzynia ale trzeba umiec nim jezdzic czego wiekszosc kierowcow nie rozumie. takie moje zdanie jest
Witam
Ja zakupilem sobie golfika 3 tdi z automatem, i moim zdaniem super sie jezdzi, choc poszalec sie nie da powyzej 4 tys, wystarcza to jedna w zupelnosci.
Ostatnio mam jednak problem, cos jest nie tak, dziwnie sie zachowuje przy ruszaniu, podaje naped na kola potem odpuszcza a po chwili 2 sek znowu podaje tylko ze gwaltownie, nie wiem co to znaczy, mechanik wymienil olej i filtr( tylko czy na pewno to zrobil??) Czy jest ktos kto sie zna na automatach.pozdawiam wszystkich Rafal
oizo [Usunięty]
Wysłany: 2008-01-03, 16:22
trzeba rozebrac i popatrzec. moglo jakies uszczelnienie pojsc itd. dlstego nie polecam automatow uzywanych. teraz tylko dobry mechanik zostal i kupa kasy do wlozenia
Slyszalem ze nie opłaca sie naprawiac, lepiej kupic druga po kapitalnym remoncie. Moze jednak lepiej skusic sie na wymiane na manuala. Najgorsze jest to ze nie moge sprawdzic stanu oleju w skrzyni bo brak bagnetu. Najgorsze jest to ze ostatnio zaczol mi b duzo palic, przy b delikatnej jezdzie do 100 km/h pali mi 6,5 litra w trasie po 200km, a w miscie prawie 10 litr. Ma tez dziwny objaw jak przekricze 3500 obr przy wyprzedzaniu to przy kolejnej probie juz nie chce wejsc nawet na 2500 obr, pedal nawet jak dalbym do podlogi, wymienilem filtr paliwa bo myslalem ze pomoze ale nic sie nie zmienilo. Jak wylacze silnik to ponownym uruchomieniu jest wszystko ok do poki nie wejde poza 3500 obr. . Bylem na kompku to wyszlo tylko sporadyczny bład przepływomierza.
Z gory dziek ja jakies podpowiedzi
Silnik: 2.0 GL KAT 115KM
Wysłany: 2008-01-14, 19:43
Witam!
Rok temu kupilem pierwsze auto - golf 3 z automatyczna skrzynia. Jak dla mnie same zalety - idealne na korki w Krakowie, przy ruszaniu pod górkę nie cofa się, przy wyprzedzaniu wystarczy wcisnąć gaz i pięknie przyspiesza, jedna ręka i lewa noga zawsze wolna Osobiście polecam!