Ostatnio przełożyłem u siebie opony tył na przód ( lepsze są teraz z przodu) Wulkanizator zakładając tylne( te lepsze) opony na przód zdjął je z felg i przerzucił z je dodatkowo stronami(także kierunek toczenia został zachowany). Przednie kola zostały wyważone.
Teraz jak jadę, to od 80km/h czuję drgania na kierownicy.
Czy może być tak dlatego że bieżnik musi się ułożyć na przodzie ?
Co może być tego przyczyną?
Dodam że przed przełożeniem nie miałem tego problemu.
zle wywazone kola, krzywe tarcze, przehamowane kola ( kwadratowe )
to tak na szybko
Krzywe tarcze wykluczam, bo wcześniej tego nie było.
Opony, też nie sądzę żeby były powodem , wyglądają jak nówki, a ja sam nie jżdżę agresywnie dlatego też nie miałem sytuacji w której mógłbym zedrzeć opny. Jak były z tyłu to nie było nic słychać, ani czuć drgań na podłodze.
Zastanawiam się czy jakbym zrobił geometrię, to by coś pomogło ?
Silnik: 1.8 (ADZ) GT 66kW (90 KM) Pomógł: 7 razy Wiek: 23 Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 168 Skąd: Bielsko-Biała/Wrocław
Wysłany: 2011-09-17, 02:21
ja miałem doważane koła w dwóch miejscach i miałem to samo... w końcu we Wrocławiu zapodałem koła do dobrego fachowca i się okazało, że sama felga i tak ma bicie. Prostowanie i teraz nawet przy 190 płynie po drodze
Silnik: 1.8 (ADZ) GT 66kW (90 KM) Pomógł: 7 razy Wiek: 23 Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 168 Skąd: Bielsko-Biała/Wrocław
Wysłany: 2011-09-17, 16:41
Ja czułem bardzo minimalnie, a na nowych oponach wcale... to zależy... ja dałem za 4 felgi, bo każdą mi poprawiał - 300zł kliknij priwa, to ci powiem, gdzie gościu mi to zrobił we Wrocku i zajęło mu to godzine i kilka minut.
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1400 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-09-17, 20:02
Prawdopodobnie koła są źle wyważone, opona w jednym miejscu może być wyząbkowana, delikatnie przytarta, ewentualnie defekt opony który na tyle nie był odczówany,
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Przyczyną wibracji kół mogą być drobne zanieczyszczenia felgi. Niewielkie zabrudzenia powodują, że zmienia się rozłożenie siły odśrodkowej i powstają wibracje, nawet na dobrze wyważonych felgach. U mnie tak było - przeczyściłem i wibracje zniknęły.
Wymieniłem tarcze i klocki hamulcowe i wszystko wróciło do normy. Przyczyną były zapieczone jażma zacisków hamulcowych, przez co nie równomiernie ścierały się klocki hamulcowe.