Silnik: Bora 2.3 Pomógł: 4 razy Wiek: 24 Dołączył: 12 Paź 2007 Posty: 578 Skąd: brać na mody
Wysłany: 2008-11-17, 17:28 165/65 i 175/75 gdzie założyć
Wpadły mi w ręce okazyjnie 2opony zimowe 175/75/R14 no ale mam jeszcze 2 zimówki 165/65/R14 które są w dobrym stanie i teraz nie wiem który komplet gdzie założyć czy lepiej szersze i troszke większe z przodu czy z tyłu?
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 400 Skąd: Medyka
Wysłany: 2008-11-19, 16:52
Niedawno oglądałem na TVN turbo test i powiem ci jedno zawsze!!! zakłada się lepszy bieżnik na tył ci co mieli założone na przód kręcili bączki natomiast na tyle to lekko zachwiało autem .Mówili także że lepiej kupić 4 gorsze zimówki niż 2 porządne no ale to niedziwne:)
Silnik: 1.9tdi 1z Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 309 Skąd: somewhere
Wysłany: 2008-11-19, 16:57
zawsze mi się wydawało i z tego co słyszałem to lepsze zakłada się na oś ciągnącą czyli tutaj przód.. w malaczu no to na tył i też tak teraz u siebie założyłem lepsze na przód.. no a teraz dzięki 4um to już nie wiem
łaksiak napisał/a:
na zime tak zauważ ze z przodu masz kierownice a jak Ci tyłem zarzuci to lecisz jak na sankach
hmm ale tą kierownicą to w takich wypadkach i tak już nie wiele można zrobić chyba.. tym bardziej że opony będą słabe.
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-11-19, 17:04
K@mil napisał/a:
Ja bym zalozyl 175/75/R14 na tył.
ja też bym założył je na tył bo na przód to za wysoki profil na tej feldze i silnik miałby za ciężko oraz licznik by oszukiwał
zgadzam się z tym że lepsze opony dawać na tył bo lepiej się trzyma drogi...już dwa razy się nieźle przejechałem bo miałem z tyłu letnie a z przodu zimowki i zrobiłem pare piruetów na drodze - dobrze że nic nie jechało z przeciwnej strony bo już bym na forum nie pisał...normalnie na prostej drodze po zdjęciu nogi z gazu tył mnie wyprzedził i od tamtej pory lepsze opony daję na tył bo wolę czasem mieć problemy z ruszeniem niż stracić panowanie w czasie jazdy
wiadomo że najlepiej jest miec wszystkie opony w jednym rozmiarze ale jeśli tak nie jest to mi sie wydaje ze lepiej będzie się auto "wcinało" w śnieg jak będą z przodu cieńsze opony ... taka moja wizja hehe
mani51 napisał/a:
bo na przód to za wysoki profil na tej feldze i silnik miałby za ciężko oraz licznik by oszukiwał
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-11-19, 22:02
$kubi napisał/a:
nie rozumiem, dlaczego miałby za ciężko?
bo na felgę 14" powinien być profil 60 a nie 75 - przy takim profilu jest większy obwód koła więc przy tym samym momencie obrotowym na półosi a co za tym idzie na wale masz mniejszą siłę obwodową na obwodzie koła a idąć w drugą stronę aby mieć taką samą siłe obwodową musisz przyłożyć większy moment na osi - czysta mechanika