Witam dzisiaj spotkala mnie nie mila sytuacja. Odpalam samochod przejezdzam kilka metrow i skrecam i dziwne charpotanie mowie do siebie "Co jest do licha!" Zatrzymuje sie podnosze maske i widze jak ze zbiorniczka od wspomagania kipi płyn, ale patrze tez ze z pod samochodu z od strony pasazera cieknie plyn. Nie wiem co moze byc przyczyna. Czy to juz koniec zywota pompy wspomagania?
Silnik: 1.9 D Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 11 Sty 2009 Posty: 54 Skąd: Rumia
Wysłany: 2009-04-18, 11:50
sprawdz dokladnie skad jest ten wyciek spod samochodu, wtyknij wszedzie palce i posprawdzaj
ostatnio wymienialem kolumne kierownicza tzw maglownice (uzywana) koszt ok 350 zl
pompa z allegro to koszt ok 250zl
wezyk wysoko cisnieniowy ok 100 zl
sumujac to wszystko to sa ladne koszta
teraz juz nie sprawdze skad wyciek bo nie ma juz plynu. bardziej wydaje mi sie ze uklad dostal gdzies rozszczelnienia gdyz plyn uciekal az przez zbiorniczek wspomaganiaprzez otwor do odpowietrzenia.
Jeżeli kipiał płyn to gdzieś dostawało się powietrze, dolej troszkę płynu ale nie na stan i podłóż szmatę i zobacz skąd leci, może być to z pompy, u mnie leciało z krućca w pompie i tym samym otworem łapał powietrze.
A powiedz mi czy jest jakas porada jak wymontowac pompe ? bo szczerze to nie wiem jak sie zabrac do tego. A raczej nie powinienem swoim samochodem jechac ? Grozne jest dla czegos ?
Pikuś, płyn na pewno nie zagotował się tylko układ się zapowietrzył w wyniku powstałej nieszczelności, najprawdopodobniej przy pompie albo przewodzie idącym do maglownicy a co do jazdy bez płynu to odradzam a ze zdjęciem pompy sam sobie poradzisz, odkręcasz od pompy przewód górny wysokociśnieniowy, chyba na klucz 19(już nie pamiętam), odczepiasz dolny przewód elastyczny i pompa trzyma sie jeszcze na 3 śrubach o ile dobrze pamietam
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
WIem chcialem poprostu dojechac do mechanikaokolo 4 km wiem jak sie demontuje pompe tylko mialem problem bo przeciez pompe napedza pasek klinowy. i niewiedzialem jak naciagnac teraz juz wiem. Jesli nie mozna dojechac to sie chyba zajme nim.
Taka odpowiedz mnie satysfakcjonuje tylko czy pasek klinowy nie napedza czegosc innego jeszcze bo wchodzilem dzisiaj pod samochod i 3 kola sa na pasku. Pompa na lozysku ma luzy straszne i dlatego padlo. Pompe i tak kupuje nowa . Dojedzie bez paska?
Silnik: 1,8 GL AAM+LPG Pomógł: 36 razy Wiek: 27 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 700 Skąd: wójcice
Wysłany: 2009-04-22, 20:16
Pikuś, sprawdź co jeszcze masz napędzane tym paskiem ale z tego co mi sie wydaje to wspomaganie kierownicy jest osobno napędzane jeśli mam racje to dojedziesz bez problemu tylko ciężko bedzie sie kierą kręciło
a powiedz mi ze gdybym pojechal tak jak jest teraz bez zdejmowania to cos sie moze stac ? zaznaczam ze pompa idzie do wymiany. chce szybko dojechac nic wiecej. Wymontuja mi pompe i do sklepu ide bo powiedzieli ze do golfa III sa 3 rodzaje pomp.
Silnik: 1,8 GL AAM+LPG Pomógł: 36 razy Wiek: 27 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 700 Skąd: wójcice
Wysłany: 2009-04-22, 20:26
szczerze mówiąc to cięzko jest cokolwiek powiedzieć na odległość ściągnąc ten pasek to nie jest żadna trudność a jak pojedziesz z założonym to możesz bałaganu narobić a może lepiej samochód odholować do mechanika