Wysłany: 2009-04-30, 23:16 Przekładka kierownicy - problem z klaksonem
WItka!
Mam zamiar zmienic swoja stara kierownice - 4 ramienna bez poduszki z klaksonem po srodku, na 4 ramienna z zaslepką airbagu z przyciskami klaksonu po bokach. Z tego co wiem to z przelozeniem nie ma problemu, natomiast jak podlaczyc klakson zeby działał?
W starej kierownicy ca dwa kabelki od klaksonu - plus i minus, natomiast w nopwej od kazdego przycisku odchodzi po jednym kabelku, ktore lacza sie w jeden. No i jak to przelozyc zeby klakson działał?
Mial ktos moze z Was taki problem?
Dziekuje z gory za odpowiedz.
nowa kiere z airbagiem po prostu zakladasz i to wszystko, klakson dziala, nic nie podlaczasz
Przestań pieprzyc bzdury.
Kierownica z airbagiem potrzebuje też tzw. taśmy poduszki. To taki krążek z tasiemką, niby byle gówno, ale kosztuje jakieś 75 zł uzywane...
Bez taśmy poduszki taka kierownica ani nie ma klaksonu, ani nie będzie odbijała manetka kierunkowskazów po wykonaniu skrętu kierownicą. Zauważ, że jak nadziejesz kierownicę na kolumnę to z tyłu jest nieładna szczelina. Tam właśnie wchodzi taśma poduszki.
Na krążku taśmy poduszki są też styki do klaksonu.
Sam borykałem się ostatnio z tym problemem jak chciałem zmienić kierownicę, ale zrezygnowałem, bo szkoda pieniędzy na coś co i tak nie będzie działać (airbag)
Dzieki koledzy za pomoc. Dzis sprawdzalem, ze mam ta tasme airbagu i po zalozeniu samej kiery klakson dziala. Teraz tylko trzeba skombinowac zaslepke airbagu... nie ma ktos moze do sprzedania?
i po kiego druta Leszku sie sadzisz, tasma od airbagu jest do airbagu wcale nie jest nic potrzebne zeby dzialal klakson i odbijaly kierunki, wiem bo zmienialem, a jak ktos mial kiere zwykla to nie wiem do czego se ta tasme podepnie....
sepcio chyba nie kumasz o czym mowa Jezeli w samochodzie bez airbagu chcę umieścić kierownicę z airbagiem i nie posiadam taśmy (czyli tym samym plastikowego krążka) to między kierownicą a manetkami jest szczelina.
Tak to wygląda. Sam to robiłem. Jakieś wątpliwości?
ja nie pisalem ze jest szczelina czy jej nie ma, kolega ma watpliwosci co do dzialania klaksonu a Ty napisales ze bez tasmy go nie bedzie ani nie beda odbijaly kierunki.