Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 11 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 376 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-22, 12:14
Zawory w maglownicy się blokują może przepłucz układ i wymień płyn jak nie pomoże to pewnie magiel do regeneracji.
żeby wypłukać układ odpina się ze zbiorniczka przewód powrotny, spuszcza się płyn ze zbiorniczka, zaślepia się króciec wlewa się do zbiornika świeży płyn i odpala się silnik dolewa się płynu aż z przez przewód powrotny zacznie lecieć czysty. Gasi się silnik, zakłada przewód na zbiorniczek wlewa płyn do stanu odpala silnik, kręci kierownica od oporu do oporu kilka razy aż się odpowietrzy. Gasi się silnik czeka chwilę i uzupełnia płyn do stanu.
Zaworek przeczyściłem, ale nic nie pomogło, więc zdecydowałem się wymienić przekładnie na na inną, ze szrotu, ale i to nie pomogło, wiec co to może być??
Czy może pompa do wymiany??
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-26, 12:18
Mermit87, poniosłeś koszty, ale objawy wskazywały od początku na pompę. Można ją próbować renerować ale to jest nieopłacalne, chyba że robi się samemu i nie wiadomo czy będzie efekt. Zwykle wyminia się na nową (podróby miewają wady) albo używaną.
Około wtorku będę jeszcze u mechanika, tak że jak uda się jakoś to zrobić, od razu napisze co było tu głównym problemem. Na razie muszę czekać na jakiś przypływ $$$
Od czasu jak się nam klimat ochłodził to jak mam silnik zimny to przy skręcaniu kółkami strasznie mi piszczy wspomaganie i moje pytanie: czy można z tym coś zrobić?
Tez tak mam prze jakies 2-3 minuty od pierwszego odpalnia auta (np. rano). Slizga sie pasek od pompy wspomagania, moze to zredukowac lekko go poddciagajac.
pasek jest nowy z continentala założony pod koniec sierpnia więc odpada dobra to jutro z tym mydłem i oliwą spróbuje a co do tego koła pasowego.. to jakie lub gdzie co i jak je szukać w salonie VW dostane takie??
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-27, 16:34
marcinkoz2910, w sklepe takiego kółka tanio nie kupisz,pewnie w ASO, ale z tym niema problemu, musisz mieć jakiś szrot w okolicy i tam dostaniesz. Ale najpiew dokładnie mierz swoje bo różnią się odsadzeniami w różnych VW