Witam. Dziś doznałem szoku wsiadłem zapaliłem, cofam do tyłu , kręce kierownicą a tu straszny zgrzyt i pisk. Wysiadam otwieram maske a tu wywala mi płyn wspomagania, dlaczego?
Otworzyłem nakrętke a tam sama wburzona piana kipi, dlaczego?
Moje pytanie to jakim płynem wspomagania powinna być zalana poma wspomagania?
Ostatnio zalali mi różowym zrobiłem około 20 tys.- 30 tys. km i pompa chyba siadała.
Wcześniej był to płyn żółty.
Czy to wina płynu że tak się stało?
Czy pompa będzie do wymiany?
Wkurzyłem sie bo byłem w czwartek u mechaników przed wyjazdem i stwierdzili że to pompa wodna wiec wymienili i razem z robocizną wźieli 200zł
Przejechałem około 180km i stało sie tak jak pisze wyżej.
Co radzicie kupić oryginał czy używkę?
Silnik: Audi A4 B5 Avant 1.6 AHL 101 PS Pomógł: 9 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 774 Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 2009-05-30, 19:12
No to nikt nie umie zdiagnozować pompy od wspomagania ? omg u jakich Ty mechaników sie 'leczysz'
To niekoniecznie wina pompy no chyba że wybitnie płyn napierdziela spod pompy piana może być dlatego, że masz nieszczelność (na obejmie, pęknięty przewód, przy korku) i łapie powietrze i dlatego się pieni i "zaciera" przy skręcaniu i pewnie i dlatego hałasuje. Jak łapie powietrze to miesza je z płytem i stąd ta piana. Taki płyn to już raczej stracił właściwości ja bym wymienił.
Co do koloru to kiedyś sie ktoś tu ze mną sprzeczał na forum ale dalej trzymam się tego, że trzeba lać taki sam kolor jaki już sie miało zalany.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-05-31, 10:39
alfa2, skoro zmieniali pompę wody to nie chcę mi się wierzyć ale nie dolali płunu chłodniczego do wspomy przez pomyłkę? Nie raz jacyś praktykanci uczniowe takie numery robią. Może poświęcisz 20 zeta na mineralny febi zielony i zmienisz płyn, i akurat uratujesz jeszcze wspomę?
jakim płynem powinien byc zalany ?
spotkałem sie z opina ze do tych pomp kategorycznie powinien byc żółty który jest gesciejszy.
czy to prawda?
wypowiadał sie znawca i twierdził że ten czeerwony co mi zmienili w serwisie jakiś rok temu jest rzadszy i po kilkunastu tysiącach wysiadają te pompy, ja zrobiłem po wymianie ok 30 tys i siadło.
alfa2, mialem taki sam obiaw jak Ty Polecialem kupilem plyn do wspomy i zobaczylem ze cieknie z lozyska. Pompa do wymiany (oczywiscie mozna zregenerowac [jest gdzies na forum opis regeberacji]). Obecnie mam zalany płyn czerwony O.o Przejechalem narazie gdzies z 4 tys km i jest ok.
Co do oleju do wsppomy to wiekszosc polecalo febi zielony. Gdy poszedlem kupic pompe wspomagania nie bylo febi zielonego to kupilem czerwony. Zmieniac nie bede bo wtedy pomeszam zielony z czerwonym a to podobno jest najgorsze.