czy stukająca końcówka drążka kierowniczego to bardzo poważna usterka czy można z nią jeszcze pojeździć? a jak się objawia zużyty amortyzator albo odboje na nim? albo mc pherson?
czy stukająca końcówka drążka kierowniczego to bardzo poważna usterka czy można z nią jeszcze pojeździć?
Absolutnie nie można Ogólnie luzy w układzie kierowniczym i zawieszeniu są niedopuszczalne jako że to są najważniejsze elementy zapewniające bezpieczeństwo podczas jazdy
Ja bym polecał podjechać na stację kontroli pojazdów i tam na rolkach i trzepakach posprawdzają wszystko
A co do MacPhersona to otwierasz maskę i łapiesz za górne łożysko i z całej siły nim ruszasz na boki nie może stukać
Amortyzator sprawdź czy olej nie nie wylał z niego lub czy jakoś nie naturalnie jest opuszczony (zszedł za nisko), możesz też sprawdzić sprężyny czy nie są uszkodzone
Dodam że po naprawach układu kierowniczego i zawieszenia należy się zgłosić na ustawieniu zbieżności auta
amortyzator nie opadł, olej się nie wylał. mechanik sprawdzał luzy to mówił ze nie ma, lekko słychać było jego zdaniem sworzeń,wymieniłem i dalej nic nie pomogło. cały czas słychać takie telepanie na nierównościach...
Dodano: 2009-03-14, 10:45
zmieniałem mc phersona, może tn pseudo mechanik tam czegoś nie dokręcił ni poskręcał jak należy i stąd to telepanie...
o ile można podłącze się pod temat,byłem dzisiaj na przeglądzie mam do wymiany
koncowkę drązka kierowniczego,z tym że mi tam nic nie stuka wiec piszesz że lepiej z tym nie jezdzic wogóle(choć do mechanika i tak będę musiał zajechac)
Skoro tak Ci powiedzial to lepiej ja wymien lub jedz gdzies indziej na sprawdzenie zawieszenia jesli temu mechanikowi nie ufasz... Z tym akurat nie ma zartow... koszt koncowki to ok 30 zl + zbieznosc...
nie chodzi o to że nie ufam jestem na srodę umowiony na wymianę tej koncówki,tylko że autem do pracy dojeżdzam,ale rozumiem ze przy tej usterce najlepiej wogóle już nie jezdzic?
Tzn wiesz,,, Zalezy jak jezdzisz i w jakiej kondycjii jest ta koncowka.. jezdzij spokojnie i nic sie nie stanie... Skoro nic nie stuka to koncowke nie jest jeszcze w tragicznym stanie. Mozna jezdzic ale nie zap!@#$%^lac