czy zaciski w aucie z tarczami zwyklimi i wentylowanymi sa takie same??
czy jedyna roznica w obu tarczach jest grubosc klocka hamulcowego??
ja mam wentylowane i kupilem klocki ktore nie chcialy wejsc(chodzi o grubosc bo ksztaltem wpasowaly sie ladnie w zacisk ale zacisk nie chcial wejsc na tarcze) wiec chyba sprzedali mi do zwyklych tarcz.
pytam sie gdyz chce wymienic tarcze wentylowane (juz ich zycie dobiega konca) na wentylowane nacinane (efekt wizualny przy alusach 16'') i wlasnie nie wiem czy zaciski w wentylowanych i zwyklych maja te same wymiary i roznia sie tlyko gruboscia klocka
w wentylowanych klocki sa ciensze niz w zwyklych??
troche sie pokrecilem ale zalezy mi na tej informacji.
powiedzcie jaka grubosc maja klocki do zwyklej tarczy a jaka grubosc do wentylowanej
[ Dodano: 2009-01-13, 22:45 ]
mam prosbe niech sie wypowie ktos kto ma zaciski LUKAS z przodu i tarcze wentylowane. chodzi mi jaka grubosc maja nowe klocki w tym zaciskach z tymi tarczami znalazlem 19mm(za grube), 16mm i 15mm teraz nie wiem ktore beda pasowac na miare.
witaj
nieda sie zaienic tarcz wentylowanych na zwykłe
z bardzo prostej przyczyny
kto wie jak rozpoznać model z silnikem wiekrzym lub równym 2.0 oraz modele GTI , jeżeli nie posiadaja zadnych oznaczeń handlowych ??
bardzo prosto
wszystkie GTI i z mk3 z dużym silnikiem mają szczególną cechę
koło samochodu przykrecane jest na 5 śrub a nie na 4 o ile wiem to tylko
te tarcze na 5 śrub są wentylowane więc operacja będzie dość skąplikowana ,trzeba by było zmienic :
- zwrotnice
- piasty kół
-wachacze
- stabilizator
-zaciski ham. wraz z prowadnicą
i jeszcze kilka szczególików
myśle że gra jest niewarta swieczki
strzeliniasty, kajtek, spokojnie możecie zmienic na wentylowane tarcze 4X100 a jesli chodzi o klocki to muszą być :
grubość wkładek ciernych razem z płytka podstawy:
- nominalna 14 mm
- minimalna dopuszczalna: 7 mm
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
wszystkie GTI i z mk3 z dużym silnikiem mają szczególną cechę
koło samochodu przykrecane jest na 5 śrub a nie na 4 o ile wiem to tylko
te tarcze na 5 śrub są wentylowane
musze cie zmartwic ale nie masz racji
ja mam mk3 1.8 GT i mam tarcze wentylowane z przodu na 4 sruby !!
juz kiedys ktos sie na forum wypowiadal ze tez ma wentylowane z tym silnikiem oraz dla pewnosci pytalem sie ziomala z roboty tez a 1.8 GT na wentylowanych. wiec twoja teoria nie ma chyba poparcia w praktyce
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA