Muszę wymienić serwo w mk 3 1,6 ABU 1993 r. Moje pytanie: czy pasuje od innych wersji silnikowych, np od 1,9d albo 1,8 benz, bo jest duży wybór na allegro ale niewiem czy będzie pasowało. I czy może być z wspomaganiem sprzęgła?
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2009-02-09, 10:30
SotoM, a nie wiesz przypadkiem czy są jakieś zestawy naprawczcze do serwo? U mnie jest tak że czasami jak delikatnie nacisnę pedał hamulca to słychać jak ciągnie powietrze z wnętrza samochodu i obroty spadają. Dopiero jak wcisnę mocniej albo puszczę całkiem to przestaje syczeć no i jak się rozgrzeje trochę wewnątrz kabiny to już jest ok...domyślam się że tam jest jakiś uszczelniacz tylko jaki? Dokupi się go? Tak poza tym to serwo jest szczelne
a co do samego serwo to wiem, że różniły się w zależności od tego czy był ABS czy nie a sam silnik chyba nie miał znaczenia
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4016 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-02-09, 10:57
noo własnie ponoć jest róznica zalezy od pojemności silnika... bo zazwyczaj na serwie jest naklejka znamionowa jaki w aucie jest system hamulcowy, zazwyczaj jest ATe i podany jest numer VW Audi 1H0....
tu jakiś czas temu juz był taki temat ze ktoś sie własnie pytał o serwo...ale nie mam czasu na szukanie i przeglądanie....
mani51 u mnie jest to samo, tylko że na zimnym silniku jest ok, a jak się rozgrzeje to są jaja, przy naciskaniu hamulca obroty spadają na benzynie, a na gazie podnoszą sie. Dziwne nie?
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2009-02-09, 17:39
Kaczor2133 napisał/a:
przy naciskaniu hamulca obroty spadają na benzynie, a na gazie podnoszą sie. Dziwne nie?
jeśli problem jest tylko w chwili naciskania hamulca to prawie normalne bo wtedy z serwa jest wysysane powietrze do kolektora ssącego i to ono zaburza pracę silnika a jeśli cały czas gdy trzymasz naciśnięty pedał hamulca to też tak jakby normalne bo do silnika trafia lewe powietrze tylko że wtedy oznacza to nieszczelne serwo po stronie kabiny a w pierwszym przypadku nieszczelne może być wszystko a naciśnięcie hamulca tylko potęguje problem