Silnik: 1,4 cl [ABD] Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Paź 2008 Posty: 401 Skąd: zielona gora
Wysłany: 2009-05-07, 17:41
Noi dupa,wymienilem ta sprezynke i nadal tylnie kolo slabo hamuje,macie jakies pomysly co zrobic z slabo hamujacym tylnim kolem?,ja juz niewiem co robic,a panowie gdzie znajduje sie korektor sily hamowania w golfie 3 1,4 92r,patrzylem pod auto ale nic tam takiego nie widze,i jescze jedno pytanie co to jest?,znajduje sie pod zbiorniczkiem hamulcowym,jest w ksztaucie trojnika i wychodzam z tego przewody hamulcowe.
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 112 Skąd: opoczno
Wysłany: 2009-05-07, 20:33
pod zbiorniczkiem jest pompa hamulcowa. reduktor siły hamowania jest po stronie kierowcy przed tylnik kołem jest przy nim powiedzmy taka rączka. ale słyszałem ze nie w kazdym było to montowane. to jest cos takiego
http://moto.allegro.pl/it..._seat_polo.html
Silnik: 1,4 cl [ABD] Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Paź 2008 Posty: 401 Skąd: zielona gora
Wysłany: 2009-05-07, 20:41
krzysiudd dzieki kolego,diagnosta na przegladzie powiedzial mi ze prawdopodobnie ta pompa pod zbiorniczkiem jest do wymiany dlatego prawe tylnie kolo slabo hamuje,jutro pojade do mechanika niech cos mysli,mozna w tej pompie cos poprawic zeby dzialala lepiej?
pompa hamulcowa jest dwuobwodowa, z podziałem obwodów po przekątnej.Czyli prawy tył- lewy przód; lewy tył-prawy przód.Obniżenie ciśnienia w jednym obwodzie spowoduje osłabienie tego obwodu CAŁEGO czyli hamulce po przekątnej.Jeśli z przodu jest ok to zostaw pompe w spokoju.Przyjżyj sie lepiej przwodom hamulcowym sztywnym czy nie przepuszczają gdzieś, moze nowy cylinderek jest źle odpowietrzony, albo nie działa układ samoregulacji luzu szczęk, chociaż jesli ręczny jest ok to wina lezy tylko po stronie hydrauliki-> przewody i cylinderek.Ja miałem zapieczony jeden tłoczek ale na szczęście puscił.Słabo mi hamowało tyln prawe koło, jedna szczęka się nie ruszała, a ręczny działał poprawnie.
_________________ Był Golf3- największy błąd mojego życia...
czerwone jest szybsze Ford Probe GT
Jeszcze mam jedno pytanie. Jak sprawdzić po założeniu cylinderka, czy koło hamuje?
Chodzi o to, ze nie mam mozliwosci sprawdzenia tego w warsztacie. Czy da się to jakoś ręcznie sprawdzić.
_________________ Nie mam golfa. Pytam w imieniu szwagra
Silnik: 1,8 GL AAM+LPG Pomógł: 36 razy Wiek: 27 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 700 Skąd: wójcice
Wysłany: 2009-05-08, 08:01
witam ja właśnie wczoraj wymieniałem cylinderek w tylnym prawym kole i sprawdzanie czy hamulec trzyma robiłem tak - podniosłem tylne prawe koło, kolega odpalił silnik i nacisnął hamulec a ja próbowałem obrócić kołem i ku mojemu zdziwieniu przed wymianą cylinderka kręciłem kołem bez problemu ale po wymianie już nie ,dla własnego spokoju dzisiaj chyba pojade na SKP i to sprawdze
[ Dodano: 2009-05-08, 09:06 ] krisss.79, korektor jest zamontowany na tylnej belce jest to aluminiowa kostka do której są podłączone przewody hamulcowe
krisss.79 a tak w ogóle to na jakiej podstawie twierdzisz, że nadal Ci nie hamuje to koło, jak to sprawdzasz
Jak ściągałeś bęben aby wymienić sprężynkę, to jak on zszedł (ciężko czy z trudem bo trzymały go szczęki?)
Jak odpowietrzałeś układ
Korektor i pompe zostaw w spokoju bo w tym nie leży przyczyna.
Uszkodzony/źle wyregulowany korektor=brak hamulcy w obydwu tylnych kołach, a nie w jednym.
Uszkodzony jeden obwód pompy=brak siły hamowania w jednym przednim i jednym tylnym kole.
Pompy hamulcowej się nie reguluje.
A tak na marginesie to w Twoim aucie chyba nawet nie będzie korektora siły hamowania.
Scooby możesz zrobić tak jak robił to pawelek03576 albo po prostu przejedź się gdzieś używając przy tej jeździe dosyć konkretnie kilka razy hamulca.
Następnie opuszczasz wóz... i sprawdzasz dłońmi czy obydwa bębny są mniej więcej jednakowo rozgrzane, powinny być dobrze gorące.
Wysłany: 2009-05-08, 09:44
Repsol po kazdej probie naprawy hamulca jade na na trzepak,dzisiaj zmnienie jeszcze plyn hamulcowy ,bo stary ma juz ponad 2 lata i zobacze czy bede jakies efekty, pozdro