Wysłany: 2009-02-22, 10:34 Nie odbijaja ręczny i grzeja sie zacisk z tarcza
Witam panowie, mam problem z zaciskami hamulcowymi, powiem jak to było od początku, kupiłem golfa od kolegi i juz jemu lewy tylny zacisk nie odbijał kiedy zaciagał reczny a co za tym idzie grzał sie zacisk, przez pewnien okres czasu był spokój jak nie zaciągałem recznego az do wczoraj i o dziwo nie lewy zacisk tylko prawy tylny nie odbił a wczesniej nie zaciągałem recznego Czy ktos miał taki problem ? Dodam tylko ze jest to Golf GT 1.8 90km a zaciski z tyłu sa firmy Girling
Linki wymieniał jeszcze poprzedni własciciel wiec odpada.......Bede na wiosne wymieniał płyn hamulcowy wiec .....bedzie i odpowietrzanie Co najgorsze ze te zaciski sa w c..j drogie....
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2009-02-22, 18:08
Grzybek_3 napisał/a:
Co najgorsze ze te zaciski sa w c..j drogie....
a kto Ci każe je zmieniać? kupujesz zestaw uszczelek za parę złoty, rozbierasz, czyścisz, zakładasz nowe uszczelki i ma być. Tak robi się z przodu więc z tyłu będzie to samo jak masz zaciski. Cylinderki to inna sprawa bo są tanie jak barszcz i się wymienia całe
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-02-23, 20:49
Grzybek_3, oprócz linki najczęstszym problemem jest zacierająca się od korozji ośka dżwigni do której zaczepiona jest linka ręcznego. Rzecz jest na ogół nieopłacalna do naprawy, ponieważ po rozebraniu zacisku i oczyszczenu ośki z korozji robi się ona za cienka, i potem maleńki oring który tam jest nie uszczelni ośki i jest wyciek płynu. Lubie majstrować ale poległem przy próbie naprawy tego. Kupiłem zacisk za stówkę na szrocie z dobrą ośką, zmieniłem mu gumki za 20 zeta i jest ok. I takie rozwiązanie ci polecam bo szkoda czasu. Jest opcja zmiany zacisków na inne, pozbawione tej wadliwej ośki, chyba od golfa IV albo paska z tych lat pasują.
Grzybek_3, tak jak pisze pablomed, wzery od rudego robia swoje i cieknie. Raczej nic nie poradzisz, przerabialem temat, rowniez GT 94' tylna os - skonczylo sie na nowych zaciskach. Udalo mi sie kupic dwa za 100 pln, stary lewy sprzedalem za 100, wiec wyszlo na zero. Szukaj zacisku z takim samym prowadzeniem linki, poniewaz sa rozne typy. Pasuje rowniez od Passata b3. Reczny - jak nowy .
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3
Acha dzieki panowie za rady Musze zobaczyc jakie mam prowadzenie linki Wiem ze mam zacisk firmy girling moze wiecie jakie ma prowadzenie
[ Dodano: 2009-03-11, 19:08 ]
Panowie dzisiaj jak jechałem golfikiem to mi sie lampka zapaliła od recznego i zaraz zgasła i tak dwa razy ? Czyzby to ta ośka