witam, wczoraj zauwazylem ze bęben w prawym tylnim kole jest troszke luzny, podnioslem kolo na lewarku i jak nim ruszam to slychac bylo takie nieduze bicie. do tego czesto podczas jazdy słychać takie dziwne stukanie. co to moze byc ?
Dokladnie tak jak kolega wyzej napisal.Mam to samo kolo mi tucze przez luzny beben lecz przykrecenie sruby nic mi nie daje tylko na chwile.komplet nowych lozysk i problem z glowy
To prawdopodobnie wina wyrobionych łożysk. Na początek spróbuj je sobie tylko lekko dokręcić, jeżeli luz po dokręceniu w niedługim czasie pojawi się znowu to łożyska do wywalenia.
Polecam łożyska firmy SKF.
A co do stukania to wina może również leżeć po stronie zużytych tuleji metalowo gumowych w tylnej belce.
_________________ Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
podpinam sie pod temat poniewaz mam podobne objawy gdy porusze kołem to wyczuwam luz i widze ze bęben hamulcowy sie porusza ale podczas jazdy nic nie czuć ani nie słychać. mogłby mi ktoś tak dokładnie napisać ktora srube trzeba dokrecic? może jakaś fotka? I jeszcze jedno czy jazda z takim luzem jest bardzo niebezpieczna?
Mam podobny problem jak rufi89, ale oprócz wyczuwalnego bicia jak złapie za koło, to koła są delikatnie wychylone na boki tak że zaczyna ścinać bieżnik na obu kołach od środka, czy to jest wina zużytego łożyska czy coś jeszcze mogło się popsuć? Tuleje belki wymienione 1,5 roku temu, w zawieszeniu nic nie stuka podczas jazdy.
szumi, ale nie wiem czy opony zimowe czy łożyska, w tym tygodniu rozłożę i sprawdzę bo będę szczęki wymieniał. Jak padło mi przednie łożysko to huczało więc łatwo było rozpoznać.
[ Dodano: 2011-12-19, 13:05 ] Piaggio, Łozko wymieniłem i bicia nie ma ale mam kolejne pytanie, podczas wymiany zauważyłem że czop ma wytarty rant mniej więcej jak się łożysko kończy, możliwe że to zrobiło łożysko ? Bo koło troszkę pochylone było wcześniej. Można z tym jeździć czy czop do wymiany?