Hej.Chciałbym wymienić cały układ wydechowy - wszystko oczywiście nowe i oryginalne.Chciałbym się dowiedzieć jaki byłby przywidywalny koszt całego ukłaDU ? wogóle mógłby mi ktoś napisac od A do Z co wchodzi w cały skład tego układu ? wiem że jest tłumik końcowy tłumik środkowy i katalizator...jest coś jeszcze czego nie wymieniłem ?
nic wiecej nie potzrebne... to co wymieniles starczy,,,podejrzewam ze ciezko bedzie ci dostac oryginalny uklad wydechowy (nowy) , a jak dostaniesz to bardzo drogo... kup zamieniki, polecam sam wymienialem ...
Silnik: 2.0 VW Bora Pomógł: 27 razy Wiek: 27 Dołączył: 24 Paź 2007 Posty: 826 Skąd: grudusk
Wysłany: 2008-08-05, 12:56
***Dj Shaft*** napisał/a:
a kolektor i katalizator to jest to samo
nie to nie jest to samo!!!
kolektor to to co masz bezpośrednio podpięte pod silnik
np to http://www.allegro.pl/ite..._wydechowy.html
a katalizator to jest troszkę dalej w układdzie wydechowym ale napewno za kolektorem. ma w sobie takie cos co wypala szkodliwe substancje i nie pozwala wydostać im się do atmosfery
np to http://www.allegro.pl/ite..._4_benzyna.html
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-08-06, 21:58
panowie - kolektor jest przykręcony do głowicy tak. a do niego jest przykrecona turbawka - mowa o TDI. do turbo jest przykręcony juz wydech czyli kołnierz na 3 nakrętki potem nad przekładnia kierowniczą jest krutkie złącze elastyczne ta siatka potem jest kat potem idzie rura przed belka tylnego zawieszenia jest przed ostatni tłumik i końcowy z dwiema rurkami na końcu.
.to akurat passat ale u nas jest taki układ wydechów. to akurat jest schemat passata b4 ale u nas jest własnie coś takiego
Mocno odgrzewam temat, szukałem, nie znalazłem.
Mam 1Z, dobija 200 000 km, czy rozważać wywalenie katalizatora? w Mk IV rura ma podobno średnicę zewn. 55mm, a w Mk III?
Czy jakieś są zagrożenia czy tylko pożytek?
Kiedyś dla testu w Polo 1,3 wyjęliśmy katalizator (na stałe nie bo przeglądy!) i szedł jak burza przy podobnym zużyciu paliwa...