Witam wszystkich posiadaczy Golf'a. Wiem, że temat gorący, lecz wszędzie co szukam informacji na temat żarówki nawiewu, znajduję poradniki jak sobie zmontować jakieś wynalazki. U mnie takowe oświetlenie jest, lecz bardzo słabe. Czy wymiana żarówki na nową pomoże? Wyczyszczenie tych plastików w środku? i Najważniejsze, jaka tam ma być żarówka? Poproszę jakiś link do Allegro. Podejrzewam, że jakaś 1,2w 12v, jeśli tak, to może 2w da lepszy efekt? Sorry za klepanie tematu. Dzięki za ew podpowiedzi, pozdrawiam.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-10-17, 23:10
J.w. Ja u siebie miałem rożne wynalazki w nawiewie, ale nic nie zastąpi oryginału. Oczywiście trzeba wymienić żarówkę na nową oraz porządnie w płynie do naczyń umyć "pająka" przewodzącego światło, w środku ten biały plastik, w którym siedzi żarówka, jej zieloną oprawkę, z ramki zewnętrznej wyjąć plastiki przewodzące światło i też umyć.
Jak wszystko zrobisz jak piszę będzie ładnie świeciło.
Gdzieś na forum kolega killah opisywał jak można wzmocnić światło w bocznych pokrętłach.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Najlepiej zastosowac żarówke co najmniej 2W bo 1,2W marnie świeci, wymieniłem dzisiaj na 1,2W i widze ze czeka mnie kolejna wymiana na mocniejsza czyli 2W
Silnik: 1.8 /ADZ + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 26 Mar 2011 Posty: 398 Skąd: śląsk
Wysłany: 2011-11-07, 20:01
daniel93, ale wymiana to tylko chop i już a z tym myciem to wiesz , trochu trza sie pochlapać, a jakby już miało dojśc jakieś podklejanie pazłotkiem cy cóś, hmm tydzień roboty
tak jak pisze prezesik25 , ładnie wymyj, wymień żarówke i juz będziesz zadowolony, ja dodatkowo zamiast zarówki dałem diodę która robiła kiedyś za postojówke w Polonezie ( troszkę przyrzezbiłem ) i wykleiłem biały plastik wewnatrz sreberkiem z czekolady , na swiatłowody tez kapku sreberka i jest git, czas pracy koło 2 godz. przyjemnie spędzone
Myjcie do upadłego i tak bedzie słabiej niż diodki Fakt umycie + dobra żarówka może pomóc, tylko żeby nie stopiło zielonego plastiku... Ale najlepszy jest pajączek z diodami tyle że to droższa opcja niz pucu pucu
Silnik: 1.8 /ADZ + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 26 Mar 2011 Posty: 398 Skąd: śląsk
Wysłany: 2011-11-09, 20:28
Karol B., na to też trzeba czasu , latem są ciekawsze rzeczy do roboty ale zimą w sam raz aby zająć sie panelem a przy okazji przyciskami wedle potrzeb i gustów
revor, zobacz po otworzeniu popielniczki czy na górnej ściance masz światłowód-przeźroczysty plastikowy pasek, jeśli masz, a się nie świeci to pewnie żarówka przepalona
To dzisiaj to sprawdzę.
A co słabego podświetlenia panelu to samo już umycie tego czarnego plastiku nawiewu i jego światłowodów, które sprawiały wrażenie jak najbardziej czystych już przyniosło zadowalające rezultaty
Teraz do mycia jeszcze pajączek, osłona żarówki i ten zielony "kieliszek" i będzie dobrze Do tego zakleiłem sreberkiem światłowody, nie powinno być już strat światła
W każdym razie ja nie wiem dlaczego to był taki problem dla VW żeby dać na wszystkie 3 pokrętła oddzielne oświetlenie
Rozbierając to wszystko stwierdzam, że konstruktorzy VW po prostu trochę utrudnili i wniosek jest jeden - nad Golfem III musiał pracować jakiś niespełniony fizyk wymyślając te wszystkie plastiki przewodzące światło i...pryzmat przy oświetleniu popielniczki
UP
I jeszcze pytanie - jak można zwiększyć efektywność podświetlenia popielniczki? Bo światło jest pobierane z tej żaróweczki przy zapalniczce, przez taki pryzmat, który dalej przechodzi w listwę, którą wsuwa się nad popielniczką. Wszystko poczyszczone, ale i tak ta listwa nie przewodzi tego światła na całej długości i to podświetlenie nie robi szału. Jakieś pomysły?