Ja u siebie wymieniłem ale nic raczej nie dało. Może poszukaj gdzies nieszczelności. Jakas uszczelka w drzwiach, szybie, może gdzies jakis przeciek płynu itd.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-11-16, 08:57
Jak nie pomaga wymiana filtra p.pyłkowego polecam założenie owiewek na boczne szyby i uchylanie ich na ok. 5-10mm podczas każdorazowego postoju auta.
Owiewka jest ciemna, więc nie będzie widać, ze jest uchylona szyba a na pewno nadmiar wilgotnego powietrza wyleci, kabina się przewietrzy ( np. po jeździe w 4-5 osób ). - u mnie zawsze pomaga i nie pamiętam kiedy miałem zaparowane szyby.
Ostatecznie wrzucenie do auta starych szarych gazet ( nie kolorowych ) na wycieraczki w aucie - gazeta wciąga wilgoć. Włożona wieczorem rano będzie lekko wilgotna i zniknie para z szyb.
Zaparowanym szybom pomaga ich dokładne umycie przed zimą.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1400 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-11-16, 09:54
Pierwszy w kolejnośc to filtr kabinowy- może bycmocno zabity i nie ma odpowiedniej cyrkulacji, dróga sprawa, plyn do mycia szyb i dokaldnei umyjszybki i wytrzyj papierem, trzecia rzecza ktora może pomoc sa własnei szare gazety tak jak pisał wyżejprezesik25, wchłaniaja wilgoć, mysle ze to powinno wyeliminowc parujace szyby, no i oczywiscie raz w czas przy ąłdnej pogodzie dobrze jest otworzyc wszystkie drzwi w aucie i go przewietrzyc.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Filtry wymienione jest troche lepiej ale to jednak nie to, parę razy zdarzyło się ze czułem dlonią wilgoc na uszczelce od strony kabiny,wydaje mi sie ze gdzies szyba nie jest sczelna .hm
slawek5t podłączę się do pytania, u mnie tez jest ten problem rano auto totalnie zaparowane ostatnio pod dywanikiem znalazłem wodę, w aucie mam do zrobienia progi, czy jest możliwość że przez nie dostaje się woda jak jeżdze po kałużach? Czy raczej gdzieś dziury w podłodze?
Spróbuję motywu z gazętą jutro:)
prezesik25 dzięki za info. może głupie pytanie ale dopiero zaczynam przygodę z całym tym tematem, w takim razie muszę poszukać jakiegoś dobrego blacharza w Krakowie albo okolicach aby zrobił te progi, drodzy forumowicze możecie kogoś polecić dobrego i z cenami normalnymi w Krakowie lub okolicach?
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-12-14, 17:10
starscream napisał/a:
muszę poszukać jakiegoś dobrego blacharza w Krakowie albo okolicach aby zrobił te progi, drodzy forumowicze możecie kogoś polecić dobrego i z cenami normalnymi w Krakowie lub okolicach?
Podam ci potencjalne możliwe miejsca nieszczelności:
- nieszczelna szyba przednia ( ja tak mam, i leci woda)
- zatkane odpływy szyberdachu jesli go posiadasz
- zatkane kanały odpływowe z lewej i prawej strony podszybia
- nieszczelna obudowa filtra kabinowego
- totalnie zabrudzony filtr kabinowy
- nieszczelność jakiejś uszczelki np drzwi , itd.
- dziura w podłodze lub nieszczelny korek
- nieszczelny korek znajdujacy sie obok obudowy filtra
- nie przylegające podszybie
Nie wiem czy to wszystkie ale napewno większość ważniejszych.
PS: Aha i nie słuchaj prekursora bo on zacznie ci nawijać że parowanie szyb to przez Twój układ oddechowy i tak dalej
- nieszczelna szyba przednia ( ja tak mam, i leci woda)
- zatkane odpływy szyberdachu jesli go posiadasz
- zatkane kanały odpływowe z lewej i prawej strony podszybia
- nieszczelna obudowa filtra kabinowego
- totalnie zabrudzony filtr kabinowy
- nieszczelność jakiejś uszczelki np drzwi , itd.
- dziura w podłodze lub nieszczelny korek
- nieszczelny korek znajdujacy sie obok obudowy filtra
- nie przylegające podszybie
ja mialem tak ze woda dostawala mi sie pod tylnia lampa nastepnie pod tylnim siedziskiem i splywala pod przedni fotel