Silnik: 1781 cm Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sie 2007 Posty: 277 Skąd: konin
Wysłany: 2010-02-11, 20:27 Wymiana termostatu
Witam.Jestem w trakcie wymiany termostatu w swoim gooferze. Zlałem płyn,zdjąłem wąż,wyciągłem pierwsze kolanko i .....Nie wiem co dalej , ani jak sie do tego zabrać. Cała reszta jest schowana , także dojscie jest po .............Co trzeba zdemontować ażeby dostać sie do drugiego krućca w którym jest termostat i do śrub które go trzymają.Z góry dzieki i pozdro.
Zrzucasz pompę wspomagania jak u mnie. Trzyma się bodajże na 3 śrubach jak dobrze pamiętam. Wężów nie odkręcaj niech sobie na nich wisi. Potem jest chyba obudowa i tam już jest termos. Nie pamiętam dokładnie jak tam było ale chyba po pompie jest obudowa też na śrubach chyba.
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-11-11, 20:34
Jak nie masz kanału lub i nie chcesz leżeć pod autem to można od góry. Wyjmuje się alternator, jego łapę (4 nakrętki plus jedna mała z boku od strony rozrządu) i masz pompę wody na wierzchu można ją odkręcić dla wygody i robisz sobie komfortowo, płyn nie cieknie po oczach. Dawniej zawsze robiłem od spodu klnąc że sypie i leje się na głowę teraz zawsze od góry, czasu tyle samo a pełen komfort pracy.
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2513 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-11-11, 20:55
pablomed napisał/a:
Jak nie masz kanału lub i nie chcesz leżeć pod autem to można od góry. Wyjmuje się alternator, jego łapę (4 nakrętki plus jedna mała z boku od strony rozrządu) i masz pompę wody na wierzchu można ją odkręcić dla wygody i robisz sobie komfortowo, płyn nie cieknie po oczach. Dawniej zawsze robiłem od spodu klnąc że sypie i leje się na głowę teraz zawsze od góry, czasu tyle samo a pełen komfort pracy.
zleciłem to mechanikowi
30 zł i odbiór auta po 3 godzinach. Lepiej oddać specjaliście auto niż bawić się biorąc pod uwagę moją wiedzę techniczną na temat silników.
Termostacik miałem już sprawdzony ze starego silnika prawie nowy więc tylko założył i można śmigać