logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubytki płynu chłodniczego
Autor Wiadomość
GrzesiekBRK 

Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2011-10-31, 14:50   Ubytki płynu chłodniczego

Witam posiadam Mk III 1.9TD 93r. wersja z klimatyzacją . Od pewnego czasu mam braki płynu chłodzącego . Uzupełnię braki do stanu pomiędzy poziomami min - max i na 3-4 dni mam problem z głowy. Dodam że nigdzie nie widać wycieków w silniku pompę wody miałem zmienianą około 5 tys km temu. Zastanawia mnie jedna rzecz gdy włączę grzanie w samochodzie jest po prostu gorąco tak że nie da się wysiedzieć . Czyż by to była wina nagrzewnicy ? Proszę o pomoc bo zima idzie i pasowało by coś zrobić z tym :) Pozdrawiam :)

Piaggio 

Silnik: TDI AFN ++
Wysłany: 2011-10-31, 15:06   

napewno nigdzie nie ucieka płyn? oblukaj dokładnie pompe wody czy tam gdzies przypadkiemnei ma przecieku, sprawdz weże gumowe, w srodku nie zauwazyles ze robi sie mokro pod dywanikami tuz obok tunelu? a jaka mam tem jak jedziesz? moze silnik ci sie gotuje i wywala plyn?

http://www.golf3.pl/topic...4007.htm#219258

GrzesiekBRK 

Wysłany: 2011-10-31, 18:32   

Dzisiejsze badanie silnika i środka auta w okolicach tunelu i przy dywanikach nic nie stwierdziło. Dojrzałem jeden mały szczegół znikome ilości jakiegoś płynu tylko na 100 % nie jestem pewien czy to płyn chłodniczy między pompą wspomagania a misą olejową . Czy to by było możliwe że płyn dostawał by się do oleju ? Samochód nie kopci na biało normalnie po odpaleniu trochę pokopci i przy bystrym dodaniu gazu zarzuci czarną smugą dymu. Przewiduję jeszcze awarię uszczelki pod pompą wodną ale też jest ciężko mi to stwierdzić .

Piaggio 

Wysłany: 2011-10-31, 18:52   

GrzesiekBRK napisał/a:
nie jestem pewien czy to płyn chłodniczy między pompą wspomagania a misą olejową
okolice o ktorych piszesz to okolice termostatu- pompy wody byc może uszczelka przy wymianie gdzies delikatnie sie uszkodzila i teraz przepuszcza, plyn chlodniczy ma taki specyficzny gorzki smak sprobuj dotknac palcem i sprobuj.

GrzesiekBRK 

Wysłany: 2011-10-31, 19:22   

No gorzki smak taki był bo plułem trochę po spróbowaniu kropli . Nie orientujesz się może ile wyniosła by naprawa właśnie tego co przewidujesz czyli termostatu lub uszczelki pod pompą wody :?:

Piaggio 

Wysłany: 2011-10-31, 19:36   

Wiesz 100% pewności nie mamy ze to własnie to, ale prawdopodobnie uszczelka gdzies przepuszcza, jezeli sam tego nie bedziesz robił, poprostu podjedz do mechaniora on obada wyciek i Ci powie ile bo jasie nei orientuje ile krzycza- bo wszelakie naprawy wykonuje sobie sam, ale jezeli probowales i taki gorzkawy smak tego płynu to raczej na 100% wlasnei chlodniczy,

GrzesiekBRK 

Wysłany: 2011-11-09, 17:03   

Dziś podczas przyjazdu ze szkoły dostrzegłem wyciek płynu chłodniczego i to nie była znikoma ilość tylko lało się ciurkiem można powiedzieć . Nad pompą wspomagania jest plastikowy króciec i podejrzewam jego pęknięcie lub nie szczelność bo mogła go naruszyć pompa wspomagania . Czy może to też być tym spowodowane że pompa od wspomagania a raczej jej drgania podczas pracy uszkodziły króciec ? Bo pompa jest cała zalana płynem .

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-11-09, 17:29   

Króćce wodne są w VW makamentem i trzeba je często wymieniać, bo pękają od zmian temperatury.

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

GrzesiekBRK 

Wysłany: 2011-11-09, 18:06   

No jeszcze dokładnie się wypytam bo wyżej twierdzono że to mogła być uszczelka pod głowicą ale jednak wg moich spostrzeżeń nie wydaje mi się by była to ona .

1. W zbiorniczku wyrównawczym brak pośladów oleju
2. Na bagnecie również nie widać by woda oddzielała się od oleju
3. Silnik jest w miarę czysty
4. Nie zmienił się kolor spalin z wydechu

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2011-11-09, 19:32   

tzreba ocenić z bliska poproś kogoś wprawnego jeśli sam nie masz pewności. Może cieknąć sama pompa wody, jej króciec, oring termostatu, oring miedzy pompą a blokiem silnika. Najlepiej wytrzeć na ile się da na kanale włączyć silnik i patrzeć co cieknie

Piaggio 

Wysłany: 2011-11-09, 21:11   

GrzesiekBRK napisał/a:
No jeszcze dokładnie się wypytam bo wyżej twierdzono że to mogła być uszczelka pod głowicą
mowa była o usczezlce- oringu pod pompa wody.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu