Wysłany: 2009-10-19, 20:14 Problem z cieplym powietrzem
Jako, ze zrobilo sie zimno za oknem zauwazylem problem w Golfie. Otoz kiedy odpalam silnik powiedzmy po nocy, wlaczam nawiew na czerowne pole. W miare wzrastania temp. silnika dmucha w Golfie coraz cieplejszym powietrzem. I wszytsko jest ok, silnik dochodzi do 90*C z nawiewow dmucha naprawde gorace powietrze, ale dzieje sie to tylko kiedy jade. Po zatrzymaniu wydmuchiwane powietrze ma coraz mniejsza temp., az do letniego. Po dodaniu gazu oczywiscie leci gorace. Usterka zbiegla sie z wymiana oleju, ale to chyba nie ma wplywu. Golf nie ma klimy, tylko zwykle manualne ogrzewanie.
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3
Sivy, nie robi się cisnienie w wężach chłodniczych?
bo może być tak że masz zapchaną nagrzewnicę i kiedy pompa wody kręci się szybko to podaje więcej wody na nagrzewnice a jak pracuje na wolnych to nie przeciska wody..
jak bedzie znowu leciało zimne na ciepłym to sprawdź jaką temp mają węże od nagrzewnicy jak jeden będzie ciepły a drugi nie lub będzie różnica temp dość duża to wymień nagrzewnicę
Z cekawosci sprawdzilem, lewa (blizej aku) patrzac od strony kierowcy bylo duzo cieplejsza od prawej. Przy nagrzanym motorze roznica byla taka, ze nie dalo rady utrzymac weza w reku (bez skojarzen ), natomiast prawy byl sporo zimniejszy. Czyli wg Twoich podejrzen poszla nagrzewnica, jestem ciekaw tylko czy gdzies cieknie czy tez poprostu sie przypchala lub zakamienila. Ubytku plynu nie widze, w srodku tez wycieku nie zauwazylem.
Rozumiem, ze czka mnie wymiana i rozberanie calej deski rozdzielczej, a bylo tak pieknie od pol roku nic sie nie dzialo
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3
Sivy, mam ten sam problem u siebie w takim samym silniku jak twój samochód i stawiam też na nagrzewnicę, możesz spróbować zrobić tak że ściągasz węże, wlewasz jakiś płyn do odkamieniania i płuczesz szlaufem pod ciśnieniem aby wywalić cały brud, jak to nie pomaga wtedy trzeba wymienić nagrzewnicę taka moja rada, ja tego nie robię bo na dniach będę montował nowe nadmuch od klimy (tylko pogoda mnie trzyma bo trochę rozbierania jest a ja garażu nie mam )