Witam wszystkich i przechodzę do pytania. Od momentu gdy kupiłem swojego golfa to nie działa mi tylna wycieraczka i czego to może być problem? rozkręcałem już silniczek i nadal nic, sprawdziłem czy prąd dochodzi po przez włożenie żarówki i działała czyli że prąd jest, może to wina przekaźnika? o ile jest do tylnej wycieraczki przekaźnik. Jak jest taki przekaźnik to jaki on ma numer?. Bo chyba tylko ta opcja została przez co nie działa wycieraczka, dodam jeszcze to że spryskiwacz działa.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-05, 18:52
Jak zdejmiesz to duże koło zębate ze środka mechanizmu to na tym kole po drugiej stronie są ścieżki miedziane, po których chodzą styki ( coś jak w kierownicy od klaksonu ), często ulegają wytarciu i nie stykają, wtedy silniczek nie loto.
Ja u siebie raz podginałem jedną blaszkę, ale z czasem znów zaczęła przerywać, więc wymieniłem silniczek na drugi sprawny.
Tu pokazałem jak wygląda wnętrze mechanizmu. Zdejmij to duże koło zębate i zobacz, czy któryś z dwóch styków nie jest wytarty.
Nawet dobrze się składa bo rozbierałem rok temu silniczek właśnie przy twoim poradniku. Ale mam problem jak widać na 11 zdjęciu tą dużą zębatkę i ją zdejmę to ten trzpień od wycieraczki się elegancko obraca a jak założę zębatkę to już nie da rady;/ próbowałem przez siłę obracać i nie drgnęło, więc może problem tkwi tam w środku nie wiem co to jest czy to silniczek czy co? te okrągłe coś;d
[ Dodano: 2012-01-05, 19:07 ]
A jak przekaźnika nie ma to prąd też dochodzi?
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-05, 21:08
to za malo wyczysciles trzpien lub nie wyczysciles otworu, wkladajac trzpien zaczyna sie klinowac z powodu niewyczyszczonego brudu. Nietylko sie czysci trzpien, ale i otwor, w ktorym pracuje trzpien. Ja uzylem wiertla ( chyba 6 mm ).
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Tak ale ja zdejmę te ramię z zębatki look to zdjęcie http://imageshack.us/phot...0/74749616.jpg/ to trzpień ładnie się obraca, a wystarczy że założę te ramię na zębatkę i już koniec nie obraca się
Silnik: AAAA
Wysłany: 2012-01-27, 15:24
Panowie a miał ktoś kiedyś taki przypadek że po przełączeniu tej wajchy w dół działa przednia wycieraczka a tylna nie?? Tylna u mnie działa tylko po spryskaniu szyby i to caly czas dopóki nie wyłącze sinika. Przecież powinno być tak że po wciśnięciu wajchy w dół przednia i tylna wycieraczka powinny działać naraz. Podpowiedzcie coś co to może być.
Wysłany: 2012-01-27, 15:48
JimmyBoy napisał/a:
Panowie a miał ktoś kiedyś taki przypadek że po przełączeniu tej wajchy w dół działa przednia wycieraczka a tylna nie?? Tylna u mnie działa tylko po spryskaniu szyby i to caly czas dopóki nie wyłącze sinika. Przecież powinno być tak że po wciśnięciu wajchy w dół przednia i tylna wycieraczka powinny działać naraz. Podpowiedzcie coś co to może być.
Tak to działa.
Raz wciśniesz wajchę, pryśnie spryskiwacz i wycieraczka co kilka sekund będzie chodzić. Aby ją zatrzymać trzeba jeszcze raz wcisnąć wajchę. - opcja jazdy w deszczu.
Jak chcesz jednorazowo przeczyścić tylną szybę przytrzymujesz dłużej wciśniętą wajchę, wtedy spryskiwacz spryskuje tylną szybę i także chodzi wycieraczka, dopóki nie puścisz wajchy.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1.8 ABS + LPG było Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 16 Wrz 2008 Posty: 288 Skąd: Stegna
Wysłany: 2012-01-28, 00:09
Z tego co kojarzę przytrzymanie wajchy = długie spryskiwanie + włączenie wycieraczki, a nie jednorazowe przelecenie szybki. Dlatego, żeby mieć pewność, że wycieraczka nie będzie w koło chodzić zawsze wciskam wajchę dwa razy pod rząd i mi ładnie raz wycieraczka przelatuje
Silnik: AAAA
Wysłany: 2012-01-28, 17:05
Dziękuje ślicznie za odpowiedz sprawdze u siebie czy to działa jak piszecie, ale jestem strasznie zdziwiony głupszego rozwiązania jeszcze nie widziałem , ale po co wciskać wajche w dół jak można w pozycji nazwijmy to Zerowej też spryskać tylną szybe? Na logike biorąć wajcha w dół przednia i tylna wycieraczka sobie chodzi a nie jeszcze jakieś spryskiwanie Tak jak jest np w Audi A3 . Jak pada deszcz to żeby wytrzeć tylną szybe musze ją spryskać chore i tyle. No ale skoro tak jest to tam musi być Jeszcze raz dziękuej
To dzisiaj pójdę sprawdzić czy po przytrzymaniu wajchy zacznie działać tylna wycieraczka. Oczywiście należy ją przesunąć od siebie? do deski rozdzielczej czy do siebie?
Silnik: 1.8 ABS + LPG było Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 16 Wrz 2008 Posty: 288 Skąd: Stegna
Wysłany: 2012-01-29, 11:12
JimmyBoy, tylko zanim płyn dotrze ze zbiornika do tylnej szyby to trochę musisz poczekać, włącza się silniczek przy odepchnięciu manetki, ale płyn aż tak szybko tam nie dociera
golf 1.4, tak, tak jak napisałem koledzę JimmyBoy, odpychasz ją od siebie, czyli w stronę dechy pchasz.