Silnik: 2.0 8V 2E
Wysłany: 2010-08-25, 19:21 swiatła do jazdy dziennej
Czy zakładał z Was ktoś światła do jazdy dziennej w tych wolnych (środkowych) otworach (kloszach) w zderzaku? Spotkałem w sklepach internetowych gotowe zestawy do naszego mk3, ale jedynie razem z kierunkowskazami i wyłącznie w stylu clear (do tego cena niezbyt kusząca).
Czy spotkał się ktoś z Was z takimi lampami (prostokątnymi) do golfa 3, które wygladały jak te białe zaślepki (atrapy)??
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-08-26, 20:17
Ja mam ori Hella dzienne na żarówkę 21W o jakich piszesz, ale montowane w miejscu halogenów p.mgielnych.
Okazyjnie udało mi się je kupić za 250 zeta prawie nówki, ale tylko same światła bez kierunków:
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-08-27, 15:49
buc3k napisał/a:
Masz na to jakąś homologacje? Jak było na przeglądzie? (jeżeli jej nie masz)
na kloszu jest wybite "RL" - homologacja dla świateł dziennych. Nie mam żadnych problemów z miśkami i na przeglądach.
buc3k napisał/a:
Aha i jeszcze jedno. Na zdjęciu widać, że one świecą razem z światłami (mijania czy pozycyjnymi). Chyba coś nie tak?
to chwilowe podłączenie (tak do galerii). Wiem, że muszą gasnąć po włączeniu świateł mijania
Teraz mam je podłączone poprzez przekaźnik do cienkiego kabelka z alternatora (wzbudzenie), czyli po uruchomieniu silnika powstaje tam prąd, który załącza mi światełka dzienne.
Obecnie nie używam nawet pozycyjnych przy światłach dziennych (od czerwca 2009 nie ma takiej potrzeby przy wyposażeniu auta w dzienne).
W tej chwili mam w kabinie podświetlany przełącznik, którym wyłączam dzienne wieczorem. Na dniach założę dodatkowy przekaźnik, który będzie mi rozłączał dzienne po załączeniu mijania/długich (podłączenie wezmę z przełącznika świateł).
a zapytam jak to jest z swiatełkami wystarczą z przodu białe czy z tyłu teżmusis sie swiecic??
Kod:
Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
Wysłany: 2010-08-28, 14:19
No ja już podłączyłem dzienne zgodnie z wymogami czyli po włączeniu mijania lub długich dzienne wyłączają się.
Ja cały czas jeżdżę w dzień bez pozycji, tylko na przednich dziennych. Jedynie uwagę zwracają jadący z tyłu i mówią na CB, abym włączył światła bo widzą, że z tyłu pozycja się nie świeci