logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
STEROWNIK ZAMKA CENTRALNEGO
Autor Wiadomość
paliwo 
Maciek

Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2010-08-24, 17:55   STEROWNIK ZAMKA CENTRALNEGO

chcę zamontować sterownik zamka centralnego i jak go zamontować albo ile by kosztowało zamontowanie.
http://moto.allegro.pl/za...1201150092.html

prezesik25 
Jeżeli brak ąćęłśóźż - pisze z Nokii

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2010-08-24, 18:36   

a nie lepiej od razu cały alarm z centralnym założyć?

Przeciętnie w firmach zakładających alarmy biorą 300-500 zł (ich alarm+montaż), z czego cena alarmu to ok. 150zł.

ps. jakbyś był z moich okolic to bym Ci śmignął ten central do gofra

killah 

Silnik: AAM -> AGG
Wysłany: 2010-08-24, 19:31   

Witam

jeżeli szukasz samego sterownika to wybieraj coś najtańszego i sugeruj się wyglądem pilota i funkcjami. 125 zł to przesada. Ja dałem 50 zł

Jeśli chodzi o montaż to zapraszam na pw. Chętnie pomogę. Nie wiem tylko jak podłączyć domykanie szyb

Mój Mk3

prezesik25 

Wysłany: 2010-08-24, 19:41   

killah napisał/a:
Nie wiem tylko jak podłączyć domykanie szyb
normalnie :) do kabelka gdzie pojawia się (+) podczas podnoszenia szyby :) - jesli autoalarm ma funkcję komfort oczywiście :mrgreen:

killah 

Wysłany: 2010-08-24, 19:58   

prezesik25 napisał/a:
killah napisał/a:
Nie wiem tylko jak podłączyć domykanie szyb
normalnie :) do kabelka gdzie pojawia się (+) podczas podnoszenia szyby :) - jesli autoalarm ma funkcję komfort oczywiście :mrgreen:

tak ale ja tego u siebie nie podłączałem gdyż nie mam el szyb... jeszcze.... ;P

zapraszam na pw jeśli chodzi o pomoc albo jutro mogę ci porobić fotki jak to u mnie jest podłączone

Mój Mk3

Lucas 

Silnik: 1,6 AEE
Wysłany: 2010-08-25, 10:38   

Jeśli kupisz sterownik z tej aukcji to założysz go sam. Dostaniesz od nich płytę jak to założyć w Golfie 3 krok po kroku i do tego za zdjęciami. :-)

Błażej 

Silnik: 1.6 Aee
Wysłany: 2010-08-25, 19:16   

podepne sie do tematu matujac taki zestaw trzeba zdejmowac tapicerke drzwi czy podlacza sie to tylko w bagazniku i bepieczniki

prezesik25 

Wysłany: 2010-08-25, 19:46   

takie coś podłączasz tylko do kabelków przy bezpiecznikach, kabelki kierunków znajdziesz w progu kierowcy (patrz jakie kolory kabli idą do kierunków w tylnych lampach, takich też szukasz w progu). jeżeli chodzi o centralny do klapy to przekaźnik montujesz koło bezpieczników, a kabel (+) z przekaźnika prowadzisz do tylnej klapy, aby zasilał siłownik (masę siłownika SLAVE podłączasz do jakiejś śrubki). kabelki centralnego w drzwiach znajdziesz w okolicach skrzynki bezpieczników (kabelki te będą wchodziły w dziurę do gumowego łącznika drzwi).

killah 

Wysłany: 2010-08-25, 21:42   

zaopatrz się w takie szybkozłączki

http://allegro.pl/item114...100szt_554.html

teraz do roboty.

Jak już dostaniesz schemat swojej centralki to sprawdź które kable odpowiadają za zamykanie + i otwieranie +. Kable otwierania/zamykanie masą iloujesz bądź ucinasz. Jak podniesiesz podłogę w bagażniku to zauważysz że po prawo idzie wiązka która idzie do pompy centralnego. Sprawdzasz wg schematu który załączyłem jaki kabel za co odpowiada. I tak kabel który daje + jako zamykanie z twojej centralki podpinasz do szarego kabla z wiązki. Otwieranie z centralki do zielonego z wiązki. Masę łapiesz np przy śrubce z prawej strony (odchyl boczek a ją ujrzysz - przypięty jest tam kabelek brązowy) 3 kable które wg schematu twojej centralki powinny być podpięte pod stały + łączysz i podpinasz się pod kabel czerwono-biały z wiązki (jest tam stały +).

Teraz pora na kierunkowskazy. Teraz wszystko zależy jaką masz centralkę - z 1 kablem na kierunki albo 2ma. Jeśli jednym to musisz kupić sobie 2 diody prostownicze (6 amperów). Kabel ze sterownika łączysz tak jak na załączonym obrazku

i końcówki wpinasz do kostek w tylnych lampach. I tyle.

Jeśli masz 2 wyjścia ze sterownika to sprawa jest łatwiejsza. Po prostu pomijasz krok rozdzielania kabla na 2 i diody i tylko wpinasz 1 przewód w 1 lampę a 2gi w 2gą.

Nie pomogę za to z domykaniem szyb bo nie robiłem tego u siebie. Fotki mogę dostarczyć jutro.

Sterownik fajnie jest schować za pompą centralnego w bagażniku. Jak ją zdejmiesz to zobaczysz sporo miejsca w które można wcisnąć sterownik. Antenę sterownika możesz wcisnąć w lampę :D z tył€ będzie łapać z baardzo daleka :D

Mój Mk3

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2010-08-26, 12:39   

paliwo, wszystkie potrzebne kable oprócz kierunków i krańcówek drzwi masz we wtyczce pompki centrala. Czyli plus stały i po zapłonie, masa, domykanie to szary otwieranie zielony. Najbliższa krańcówka przy drzwiach prawych, do kabli kierunków bardzo blisko w lampach tylnych. To najprostsze miejsce do montażu, nie ryzykujesz że grzebiąc za kablami przy skrzynce bezpieczników coś rozłączysz albo zwarcie zrobisz.
Ponadto kable najlepiej lutować, złączki są niepewne

killah 

Wysłany: 2010-08-26, 13:10   

pablomed napisał/a:
paliwo, wszystkie potrzebne kable oprócz kierunków i krańcówek drzwi masz we wtyczce pompki centrala. Czyli plus stały i po zapłonie, masa, domykanie to szary otwieranie zielony. Najbliższa krańcówka przy drzwiach prawych, do kabli kierunków bardzo blisko w lampach tylnych. To najprostsze miejsce do montażu, nie ryzykujesz że grzebiąc za kablami przy skrzynce bezpieczników coś rozłączysz albo zwarcie zrobisz.
Ponadto kable najlepiej lutować, złączki są niepewne

jeśli nie będzie szarpał za kable to sie nie urwą ;)

Mój Mk3

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu