Od jakiegoś czasu zaczęły mi się psuć.
Na początku nie załączały się wtedy kiedy chciałem tylko po jakimś tam czasie.
Teraz wcale nie chodzą tylko jak poruszam manetką to słychać tykanie z silniczka pod podszybiem.
Wycieraczka z tyłu chodzi bez problemu.
Co się stało ? od czego zacząć diagnostykę ?
Jeżeli był temat dokładnie wyjaśniający tą usterkę to przepraszam i proszę o odesłanie mnie do niego
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4855 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2009-08-06, 13:35
Anusiak napisał/a:
jak poruszam manetką to słychać tykanie z silniczka pod podszybiem
to bezpiecznik powinien byc dobry jesli jest tykanie.
Sprawdz wiązki przewodów, głównie przy samym silniczku wycieraczek.Sprawdz też,czy do silniczka wogóle dochodzi napięcie.Posprawdzaj kostki połączeniowe.Nie można tez wyeliminować przekaźnika wycieraczek.
Anusiak, jeśli nic nie robiłeś z autem a one same od siebie zaczęły się sypać to zacznij od podmianki przekaźnika wycieraczek (zapewne jeździsz na jakieś spoty lub masz kogoś znajomego co ma auta VW to możesz spokojnie podmienić musi się tylko numerek przekaźnika zgadzać)
jeśli to nie pomoże to będzie uszkodzona manetka wycieraczek, pewnie będzie uszkodzony ten element co trzyma rączkę manetki z tą nieruchomą częścią
Ja miałem podobny problem, otóż poszedł mi dymek z przełącznika wycieraczek - coś tam stopiło się i działała mi tylko czasówka i wsteczna wycieraczka. Wina była silniczka bo wcześniej zaczął buczeć ale nie mogłem się połapać co tak buczy aż do momentu gdy się zjarał/zdechł. Kupiłem na szrocie i silniczek boscha z ramionami (czyli komplet) za 60zł i przełącznik za 35zł. Silniczek wymieniłem sam a elektryk przełącznik. Przekaźnik i bezpiecznik raczej odpada, że się zepsuły - wtedy raczej w ogóle by Ci nie chodziły wycieraczki.
Aha czyli najlepiej miernikiem sprawdzić czy we wtyczce jest prąd.
I na krótko chyba podłącze i sprawdzę silniczek czy chodzi
Wtedy będę wiedzieć co dalej robić
Silnik: 1,8 ABS Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 233 Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: 2009-08-13, 13:35
a spróbuj włączyć wycieraczki i jeśli słyszysz tykanie silniczka "pomóc" im rękoma - jeśli będzie szło z pomocą rąk, to znaczy że silniczek wycieraczek się skończył
Silnik: 1.4 ABD
Wiek: 23 Dołączył: 28 Maj 2009 Posty: 47 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2009-08-13, 17:07
ja mam podobny problem z wycieraczkami ... tylko ze u mnie na początku same sie właczały ...i nie chciały sie wyłaczyc ... jednak gdy poruszałem manetką to sie po jakims czasie wyłaczały. (dotyczy to przednich i tylnych) . Nawet spryskiwacz potrafił sie sam właczac w nie oczekiwanym momencie.. teraz wycieraczki cały czas chodzą i woogole nie moge ich wyłaczyc .. jaka bedzie prawdopodobna przyczyna ?