Silnik: 1,6 75 km AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 21 Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 606 Skąd: Pisz- NPI
Wysłany: 2012-01-26, 14:01 kostka stacyjki czy tulejka w korpusie skrzyni biegów
panowie nowy problem nastał. podczas palenia zacina sie. tylko na zimnym. teraz mam dylemat czy kostka czy tulejka
_________________ Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ostatnio zmieniony przez rafal9119 2012-01-27, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-26, 16:12
Wg mnie wkład zamka do wymontowania, wyczyszczenia i przesmarowania. Po
prostu musisz rozebrać i wyjąć, tak w ciemno ciężko określić w czym leży problem.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
W/g mnie jeżeli mogę coś napisać to jest wytarcie kluczyk - zapadki w stacyjce lub ewentualnie
sprężyniki zapadek albo siadły albo smar i kurz zrobiły swoje . Spróbuj jakimś preparatem przemyć bębenek stacyjki , i jak masz kluczyk zapasowy to sprawdź czy na nim lepiej to chodzi
Jestem ślusarzem i często to też wina jest tzw. stopki klucza i nie wchodzi on na "SWOJE STANOWISKO" i to nie tylko w autach wtedy zamki się zacinają . Ostatnia przyczyna to luz
między obudową a wkładem . Tzn jak poruszasz to załapie i to jest normalne zużycie wytarło się i finito popatrz po kolei by nie tracić grosza
Pozdro
Silnik: 1,6 75 km AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 21 Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 606 Skąd: Pisz- NPI
Wysłany: 2012-01-26, 17:17
nie rozumiem o czy mowicie. co ma wspolnego kluczyk do palenia. kluczyk az tak strasznie nie jest wytarty. widziałem gorsze i dobrze pala. zeby wyjac stacyjkie to musze zrzucac kiere a tam poducha jest i co bede teraz w smarowanie sie bawił. pietrasiak2, to wytłumacz mi jeszcze czemu na zimnym tylko sie zacina???
[ Dodano: 2012-01-26, 17:21 ]
zapomniałem dodac ze miałem vento i jak wyciagałem rozrusznik do regeneracji to tak własnie tez mi sie zacinał. tylko nie robiłem tego bo go sprzedałem.
_________________ Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wysłany: 2012-01-26, 17:30
kluczyk nie i rozrusznik tez nie bo jest nowy tylko jak go rano odpalam to kreci... na 1 s. sie zatnie tak jak by prad odcieło i puszcza . a przez reszte dnia normalnie pali
Wysłany: 2012-01-26, 18:47
kurde chłopaki akumulator mam nowy zaledwie 2 miechy. jaka cewka? przekaznik?
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-26, 22:05
rafal9119 napisał/a:
jaka cewka?
trzeba wykręcić rozrusznik, rozkręcić go, wyczyścić rdzeń w cewce, bo jak ma sporo brudu to się zacina i nie wyrzuca bendiksu, wtedy tylko słychać "cyk" po przekręceniu stacyjki.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Wysłany: 2012-01-27, 10:40
prezesik25, myslisz ze pół roczny rozrusznik sie zabrudził??????
[ Dodano: 2012-01-30, 16:43 ]
dzis wymieniłem tulejke w korpusie skrzyni myslałem ze to troche wiecej roboty a to nie całe 2 godz i po robocie!. jutro zobacze czy bedzie znów sie zacinał. i dam znac