Wysłany: 2012-01-23, 11:49 Ile trwa ładowanie akumulatora podczas jazdy
Witam. Mam pytanko: ile trwa ładowanie akumulatora podczas jazdy samochodem? Mam akumulator Centra Futura i na wskaźniku pokazuje mi czarna kropkę czyli "doładuj". Ostatnio kilka razy przejechałem się po około kilometrze wiec nie mógł się dobrze naładować. Kiedyś gdzieś przeczytałem ze około 20 minut jazdy wystarczy. Czy to prawda?
Silnik: 2E Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 891 Skąd: Wrocław/Bogatynia
Wysłany: 2012-01-23, 14:42
Jazda liczona w minutach to troszkę ciężko określić, ale tak 20-30 km ze stałą prędkością np 60 na 4 albo 80-90 na 5 powinno doładować akumulator, a co jest powodem rozładowania się aku??
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-01-23, 14:59
Zakladajac, ze na swiatla, wentylatory i inne rzeczy samochod potrzebuje 50A, a masz alternator 90A to zostaje 40A nadwyzki. Czyli posiadajac akumulator o pojemnosci 80Ah naladujesz go teoretycznie w 2h (wartosc pradu z biegiem ladowania akumulatora bedzie malec, a bedzie rosnac wartosc napiecia).
Jesli altek daje za male napiecie ponizej progu ok 13.5V to nie naladujesz w pelni akumulatora.
Lobus napisał/a:
ale tak 20-30 km ze stałą prędkością np 60 na 4 albo 80-90 na 5 powinno doładować akumulator
To samo zrobi stojac w miejscu...
Sprawdz poziom elektrolitu w celach.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 2E Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 891 Skąd: Wrocław/Bogatynia
Wysłany: 2012-01-23, 15:45
Bradley, dlatego napisałem, że doładujesz go, a nie naładujesz, i naturalne, że wszystkie zbędne pożeracze prądu wyłączone, no bez świateł oczywiście..
i jest to o du*ę rozbić bo to bierze "sygnał" z jednaj celi a nie z całego AKU tak że pomiar jest zakłamany
ja bym się tym nie przejmował tylko jeździł
Nie do końca: jest to "szatański wynalazek", faktycznie pilnuje JEDNEJ tylko celi - ale jeśli jest zielone, nie gwarantuje niczego; jeśli jest czarne to już gwarantuje - kłopoty.
Nawet jedna cela niedoładwana oznacza albo brak ładowania (oj, marnie), albo uszkodzenie akumulatora (chyba jeszcze marniej?).
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-01-24, 19:36
szkura napisał/a:
Ładowanie zależy od obrotów.
Chyba w Zuku...
W gofrze alternator ma diody wzbudzenia wiec odpalasz, i juz laduje.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1,6 75 km AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 21 Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 606 Skąd: Pisz- NPI
Wysłany: 2012-01-26, 07:42
kolega masz dziwny problem . ja to bym zrobił tak... wyjał aku zaniusł do domu ,prostownik podłaczył i na 4 h i po problemie. nawet w sklepie tak kaza robic jak aku pada
_________________ Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
kolega masz dziwny problem . ja to bym zrobił tak... wyjał aku zaniusł do domu ,prostownik podłaczył i na 4 h i po problemie. nawet w sklepie tak kaza robic jak aku pada
Trzeba mieć ten prostownik kolego.
Problem załatwiony doładował się sam podczas jazdy.
Silnik: 1,6 75 km AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 21 Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 606 Skąd: Pisz- NPI
Wysłany: 2012-01-27, 10:57
100 zł to nie duzo. a jak ci padnie do konca to co bedziesz go ciagał po podwórku lub osiedlu??
_________________ Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.