Witam.
Dopadło i mnie.
Bateria rozładowana na maxa.Wszedłem do auta i nawet zegarka na wyświetlaczu nie było.
Mam pytanko-jak naładować baterię(jakim prądem i ile czasu)?
Mam baterię KAGER 71Ah 680A 12V.
Silnik: odpala.. Pomógł: 3 razy Wiek: 21 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 522 Skąd: ZSL , Koszalin
Wysłany: 2012-01-29, 13:06
piorun665,
Przecież o takich rzeczach w szkole uczą...
Tak jak wyżej ^^MasteR^^ napisał... i jak zauważysz ze elektrolit zaczyna sie 'gotować' odłącz akumulator....
Poza tym jak masz takie już cyrki z aku to czas na zmianę baterii na nową...
Silnik: 1.6 55kW/75 KM AEA Pomógł: 4 razy Wiek: 20 Dołączył: 06 Lip 2011 Posty: 126 Skąd: KGR
Wysłany: 2012-01-29, 15:14
Witam
Żeby dobrze naładować nasze aku potrzebujemy dobrego prostownika 12 V i min. prądzie ładowania 5A. Akumulator powinno się ładować niskim natężeniem prądu, gdyż wtedy zwiększamy jego żywotność.
Jeśli posiadasz baterię 71 Ah to znaczy że czas pełnego ładowania prądem 1 A wynosi 71 godz. Tak więc jeśli podzielisz 71 Ah (pojemność Twojego aku) przez prąd ładowania jakim chcesz albo możesz ładować to wyjdzie Ci czas całkowitego naładowania akumulatora.
Polecam ładować go prądem nie większym niż 5 A, czas wyniesie ciut ponad 14 godz. Jeśli rozładowany jest do maksa, to może być problem z tym żeby zaskoczył. jeśli zobaczysz że aku nie pobiera prądu to "przywal" mu chwilowo maksymalnym amperarzem.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez bryan92 2012-01-29, 15:23, w całości zmieniany 1 raz
Ok-ale ja miałem ten akku przez ładnych parę lat.
Jeżeli nie byłoby ładowania to podejrzewam, że padłby dużo wcześniej.
Tak przynajmniej mi się wydaję...
Silnik: 1.6 55kW/75 KM AEA Pomógł: 4 razy Wiek: 20 Dołączył: 06 Lip 2011 Posty: 126 Skąd: KGR
Wysłany: 2012-01-31, 16:31
Kolega piorun665, a właściwie jego akumulator ucierpiał z powodu teraźniejszych warunków (mróz). A dlaczego Wy zarzucacie mu brak ładowania ? Przecież widziałby palącą się kontrolkę aku, i na pewno wspomniałby o tym. Abstrahując teraz, regulatory za 30 zł to zwykłe hans pries albo co gorsza chińskie no name