Wysłany: 2010-08-05, 14:31 Problem z jazda na benzynie
Witam
Mam problem z Golfem 3 1.8 lpg 93R podczas jazdy strasznie go dusi i przerywa do tego sa problemy z obrotami jak jest na luzie to sa bardzo niskie albo gasnie.
Na lpg jedzie normalnie i nic sie nie dzieje. Wymieniłem filtr paliwa ale to nie pomoglo.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-08-05, 14:45
zacznij od resetu ECU czyli sterownika silnika, szczegóły na każdym forum, jeśli nie pomoże pomyślimy dalej. Możesz też od razu sprawdzić jakość połączeń elektrycznych w miejscu gdzie kabel wtryskiwacza (górna wtyczka na 4 kable we wtrysku) jest przecięty i włączony w instalacje LPG. Możesz nawet na próbę przywrocić na chwilę połączenie tego kabla - tylko do testów na benzynie.
Witam
Dołączę się do tego postu.
Mam podobny problem z Golfikiem 3 2.0 2E+LPG.Na zimnym silniku ciężko odpala na benzynie(na ciepłym pali normalnie).Po przejechaniu ok 2km zaczyna go dusić, nie reaguje na pedał gazu.tzn.:jak trzymam w jednej pozycji pedał gazu autko jedzie normalnie,gdy tylko nawet lekko nacisnę na pedał gazu dusi się tak jakby nie dostawał benzyny.
Dodam że na LPG nie mam żadnego problemu podczas jazdy.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-08-08, 12:18
Może zacznij od wymiany filtra paliwa i kontroli czujnika temperatury. Jeśli nie pomoże to chyba coś z pompą paliwa. Albo zmieniasz w ślepo albo do mechanika ktory ma manometr zmierzyć ciśnienie paliwa. 3 bary na zgaszonym silniku po uruchomieniu pompy, 2.5 bara na włączonym silniku. Można się jeszcze upewnić czy nie szwankuje odcięcie wtryskiwaczy (jeden z kabli zasilających wtryskiwacze masz przecięty i wpiety do indyalacji LPG, gdzie rozłącza go przekaźnik pod maską albo we włączniku w kabinie, ten przekaxnik moze nie łączyć). To samo przekaźnik wtrysku nadruk 30 pozycja 3 od lewej górny rząd
Wysłany: 2010-08-13, 07:59
To niezależne rzeczy przekaźnik ten jest od zasilania wtrysku nie od pompy. No ale tak czy inaczej głośno pracująca pompa sygnalizuje ci że bedzie ją trzeba zmienić i może już właśnie kłopoty wynikają z tego że daje za niskie ciśnienie. I koniecznie zmień filtr benzyny i pamiętaj mieć zawsze trochę benzyny w baku. A przekaźnik 30 - o ile nie jest twoja subiektywna ocena że nadmiernie się grzeje bo trochę musi - po prostu wymień.
Rozwiązałem problem.Zajrzałem do pompy paliwa a tam był pęknięty wężyk.wymieniłem i wszystko wróciło do normy.Czy to normalne że pompa paliwa chodzi jak jeżdżę na LPG?wcześniej nie zwracałem na to uwagi.
Wysłany: 2010-08-15, 09:11
papaj101, tak to normalne, możesz założyć jej odcięcie przekaźnikiem podpiętym do elektrozaworu benzyny gdybyś chciał ją oszczędzać, ale rozwiązanie to ma pewną wadę, polegająca na tym że wówczas podczas jazdy na LPG niema ciśnienia paliwa w układzie wtrysku. Przydaje się ono po to, że wtryskiwacze nigdy nie są idealnie szczelne i minimalna ilość paliwa wypływa przez nie mimo że są zamknięte, i działa to na nie czyszcząco. Ja mam odcięcie w 2E od 150 tysięcy i nic się nie dzieje. Ale w drugim aucie w rodzinie też z silnikem 2E skończyło się na wymianie całej listwy, jest to auto jeżdżące na długich dystansach tylko na LPG więc benzynę silnik widzi tylko sporadycznie podczas odpalania.