Silnik: 1,6 ABU Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2009 Posty: 2347 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Wysłany: 2010-08-25, 04:00 Utwardzenie gwintu i czy warto?
Powitać! Jako że szukałem ale nie znalazłem nic o tym postanowiłem otworzyć nowy temat- można by dorzucić do porad
Jak zabrać się za wyjęcie sprężyn krótkich- dodatkowych z gwintu? Jak najłatwiej bez żednych kombinacji i jak to potem poskładać żeby nie było żadnych luzów?
I druga sprawa czy rzeczywiście jest sens? W moim przypadku jest to gwint tuningarta- jedni jak czytałem piszą że miękki inni że twardy, a ja go mam w pudełkach więc nie chciałbym dwa razy go zakładać i zdejmować. Podpowiedzcie jak to z nim jest. Z tyłu wystają mi opony i nie chcę mieć zonka żeby mi przycierało.
Z góry dzięki!!
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2513 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-08-25, 05:53
normalnie odkręcasz śrubki i góry i wyjmujesz sprężynę. Jeśli chodzi o wyjęcie to sam zdecydduj. Jak chcesz mega glebę na tej feli i nie chcesz trzeć to wybór jest oczywisty
Silnik: 1,6 ABU Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2009 Posty: 2347 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Wysłany: 2010-08-26, 17:43
Też mam 16 przód 7,5 (o przód się nie martwię) a tył 9 i tam oponka 215/40 i to mi wystaje może z 1 cm. Chodzi mi właśnie żeby nie tarło na wybojach- mówisz że jak wyjmę tą sprężynę to wtedy może bardziej trzeć? A czytałem że to go powinno utwardzić.
czaro, wyjmuj sprężyny pomocnicze bo będą dobijały na wybojach i co za tym idzie opona będzie trzeć o nadkola
Pierwsze co musisz zrobić to klepanie rantów , bez tego ani rusz jak koło wystaje ...
Chyba ze chcesz beton to szukaj na tył poduszek poliuretanowych
Co do demontażu sprężyn pomocniczych - to bardzo łatwa sprawa jak masz je juz wyjęte z samochodu odkręcasz talerzyki (patrz foto ) - wyjmujesz sprężynę główną ( długa ) a po niej ładnie wychodzi krótka ....
i to cała filozofia
ja przód mam nie tykany i jest ok. ale tył to już bez sprężyn ...
Też bardzo dobry sposób jest jak napisał kolega BialyUst, i myśle Biały żebyś napisał to tu nie na pw, bo tak to przyda sie innym na przyszłość