dzisiaj wracajac z pracy wjechalem na autostrade i nagle doszly mnie dziwne stuki podczas jazdy im szybciej sie jedzie tym szybciej to puka, sprzy skrecie w prawo stukanie cichnie natomiast jadac na wprost stuka, skrecajac w lewo stukanie sie nasila
nie marnujac czasu podjechalem do znajomego aby autko wzial na podnosnik sprawdzil mi wszystkie elementy zawieszenia i tak:
-sworznie, drazki, polosie lozyska nigdzie nie ma luzow a jad ei mi puka czuje pod nogami te uderzenia
jak autko bylo na podnosniku zostalo odpalone wbity 5 bieg by kola krecily sie w powietrzu i stukania nie ma
podejrzewam ze moze odwaznik spadl ale mialbym chyba wibracje na kierownicy a tu nic
jakis czas temu odkrecilo mi sie sloneczko od ABS w prawej piascie i dzisiaj zostaly sprawdzone i wszystkie siedza sztywno
moze ktos ma pomysl co moze byc przyczyna bo ja dzisiaj stracilem juz nadzieje ze to znajde
pany fakt ze jutro niedziela ale i tak poloze sie pod autko by zobaczyc jak gumy wygladaja
[ Dodano: 2011-12-04, 20:22 ]
noi panowie
guma na lewej polosi przy przegubie wew rozsypala mi sie w rekach, byla peknieta w jednym miejscu - wczesniej tego nie zauwazylismy nawet jak auto bylo na podnosniku bo byla naciagnieta na flansze dopeiro jak ja dotknalem to spadla - dzisiaj doszly nwoe dzwieki, procz pukania jak autko jest na wyzszym biegu i od dolu go ciagne na obrotach przez chwile slychac jakby klekotanie bociana doslownie przez 2-3sek po czym ustaje, myslalem ze to zawory poklepuja ale autko bylo na sprawdzeniu kompresji i na kazdym cylindrze wyszlo 10.8-11 wiec mechanik powiedzial ze to nie moga byc zawory
[ Dodano: 2011-12-16, 13:07 ]
panowie
wymienilem:
- kompletna polos z przegubami
- sworznie
- laczniki stabilizatora
- kola zostaly ponownie wywazone
i rezultat - dalej stuka
pomyslalem ze moze lozysko sie wysypalo w lewej przedniej piascie, ale z tego co kojarze to lozysko bardziej powinno wyc lub szumiec a nie stukac
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1399 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-12-16, 15:52
strzeliniasty napisał/a:
ale z tego co kojarze to lozysko bardziej powinno wyc lub szumiec a nie stukac
i dobrze kminisz, łozysko gdy siądzie to wyje a w ekstremalnych przypadkach spada koło,
Ale wracając do tematu- kurde troszke ciężko coś doradzić bo to co by mogło stukać wymieniłeś, ale hymmm chyba na tej dłuższej półosce jest taki odważnik, takie gumowe kułeczko, sprawdz czy sie nei zsuneło i czy sztywno siedzi.
w Twoim przypadku stukanie nasila sie wraz z predkością więc stuka coś co sie rusza, kreci, może troszke głupio ale sprawdz wszystkie 4 opomy czy coś sie nei wbiło, podniesz tylnie koła i pokrec nasłuchuj bo może stukanie dobiega z tyłu.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Piaggio, kolka dzisiaj sprawdzone wywazone felgi proste opony bez zadnych balonow
chodzi ci oto:
ale mnie sie wydaje ze to lewa czesc b przy wchodzenie w prawe zakrety gdzie wtedy lewa strona robi sie dociazona to stukanie milknie
a moze poduszka amortyzatora?? ale wtedy stukalaby przy jezdzie po nierownosciach a tu stuka proporcjonalnie do predkosci na rownym asfalcie czy autostradzie
a moze poduszka amortyzatora?? ale wtedy stukalaby przy jezdzie po nierownosciach a tu stuka proporcjonalnie do predkosci na rownym asfalcie czy autostradzie
moze to byc również poduszka silnika oraz uszkodzona sprezyna od amorka albo tak jak piszesz poduszka amorka wszystko co ma luz podczas jazdy drga i wydaje dzwieki Tylko czasem te dzwieki sa mylne
[ Dodano: 2011-12-16, 16:10 ]
we wtorek jak po wymianie lozyska bedzie dalej pukac - auto na klocki i bedzie stalo do stycznia wtedy planuje wymiane zawieszenia
K@mil napisał/a:
poduszka silnika oraz uszkodzona sprezyna od amorka
poduszki silnika wymienione, pod skrzynia rowniez
sprezyny dzisiaj byly ogladane, auto bylo na szarpakach i wsio oki
to stukanie ma zwiazek z kreceniem sie (cos sie kreci i o cos haczy - takie mam odczucia skoro im szybciej jade tym szybciej poka) - gdzies wyczytalem ze sruba felgi moze byc za dluga i moze haczyc o cos w piascie
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1399 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-12-16, 18:22
strzeliniasty napisał/a:
Piaggio, kolka dzisiaj sprawdzone wywazone felgi proste opony bez zadnych balonow
chodzi ci oto:
- tak dokłądnie chodziło mi o tą częśc. bo był przypadek ze to wąlsnei stukało.
strzeliniasty napisał/a:
a moze poduszka amortyzatora?? ale wtedy stukalaby przy jezdzie po nierownosciach
- dokłądnie stuk by był na dzurach i nie zależal by od nabieranej prędkości.
Czytając linki które podesłałeś z forum Audi.pl i sąsiedniego Golf.pl winowajcą problemu okazało sie łozysko- bądz co bądz dość specyficzny objaw (ale jest punkt zaczepienia) bo zazwyczaj łozysko gdy kończy swój zywot zaczyna wyć i wtedy dość łatwo je zdiagnozować. Z tego co kojaże śmigasz Golfiną codziennie kawal drogi do pracy i kiszka byla by gdyby gdzies sie rozkraczył a z łozyskiem nei ma żartów, więc w poniedziałęk powoli a we wtorek miejmy nadziej ze stuk ustanie.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
lozysko w pierwszej fazie szumi pozniej jak juz konczy swoj zywot zaczyna wyc wrecz. ale luzy lozyska i spracowanie wyczujesz na podniesionym aucie do gory krecac kolem. co mi jeszcze przychodzi do glowy to ta blacha kotwiczna na heblach moze jest odgieta i ociera albo zapieczony ktorys zacisk tylko to juz raczej nie pukanie tylko tarcie
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
pisalem do kolegi z vwgolf.pl z linka ktory wkleilem i powiedzial ze luzow nie mial tlyko stukanie w miare nabierania predkosci
ja u siebie luzow na piascie tez nie mam ale zyje nadzieja ze jednak to lozysko albo ktoras kolka w nim
juz sam nie wiem co pisze brakuje mi juz pomyslow
dzwonilem do kolesia ktory specjalizuje sie przygotowaniem samochod do sportu i powiedzial ze jak wszystko jest oki to musi byc lozysko a dokladniej ze prawdopodobnie wysypal sie srodek lozyska cos tam toczne i grozi to calkowitym zablokowaniem kola i wymiana zwrotnicy
tak wiec autko w weekend stoi a w poniedzialek na warsztat i mam nadzieje ze we wtorek bedzie wszystko wiadomo