Silnik: 1,4 ABD Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 67 Skąd: Mochy
Wysłany: 2010-08-12, 09:08 ruchoma kolumna
witam
wymieniłem wczoraj sworzeń i zauważyłem ze kolumna z piastą razem ma luz góra dół i na boki, u góry gdzie jest mocowana do budy. wszystko chodzi razem łącznie z tym kielichem. co z tym zrobić? coś się wyrobiło? coś dokręcić? czy tego bardziej już nie idzie?
Silnik: 1,9 TDI/1Z Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 975 Skąd: WGM / EL
Wysłany: 2010-08-13, 15:43
cybertom napisał/a:
wczesnej właśnie nie zwróciłem na to uwagi .
jak poduszka jest zwalona to na pewno byś zwrócił uwagę bo przenosi się to na karoserię. Czasem jest tak że jak podniesiesz auto na lewarku i koło jest w górze to cały mcperson lekko opada ale jak piszesz że lata ci i na boki to według mnie masz do wymiany poduszki.
[ Dodano: 2010-08-13, 16:45 ]
cybertom napisał/a:
trudna jest wymiana tej poduszki?
jak masz narzędzia i trochę pojęcia to dasz radę sam wymienić tylko potem musisz spr.geometrie i ewe.ustawić
Silnik: 1,9 TDI/1Z Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 975 Skąd: WGM / EL
Wysłany: 2010-08-27, 18:49
cybertom napisał/a:
Czy da się to wymienić nie demontując całego Macphersona ?
Pozdrawiam
nie,musisz ściągnąć cały mcperson
jak będziesz miał już go na wierzchu zakładasz ściągacze na sprężyny, ściskasz je żeby ci nie wystrzeliły i odkręcasz poduszkę i zakładasz nową
jeśli są luzy to poduchy do wyrzucenia. przy okazji wymień łożyska Macphersona na pewno nie są pierwszej młodości
[ Dodano: 2010-08-28, 18:57 ]
aha zapomniałem powiedzieć są dwa rodzaje poduszek Macphersona z łożyskiem i poduszka bez łożyska (kupujemy oddzielnie) ta poducha z łożyskiem 30 zł Lemførdera. Tak dla sprostowania.
Silnik: 1,4 ABD Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 67 Skąd: Mochy
Wysłany: 2010-09-11, 19:29
Witam Panowie
A wiec podniosłem auto do góry chwyciłem za kola i szarpie całość i tak cały Macpherson lata góra dol jakieś 0,5cm a na boki po jakieś 2mm co pewnie oznacza ze poduchy do wymiany ?
Druga sprawa to hałas podczas jazdy. kręcąc kolami dość głośno jest u prawego kola ale przy skrzyni. czarno to widzę bo wygląda to na skrzynie biegów. jak co to olej jest w niej.
I jak by wymienić te poduchy aby nie robić potem geometrii bo dopiero miesiąc temu wymieniałem sworznie i była robiona geometria.
wymiana poduchy bez robienia ponownej geometri, moj sposob zaczerpnieety z jakiegos forum od bystrej glowy:)
bierzesz szczote drucianą, jezdzisz po zwrotnicy, i tam gdzie sie przyczepia amor,wokół srub zmywasz beznzyną i psikasz jakimś jasnym sprayem najlepiej szybkoschnącym,sciagasz amora ,wymieniasz poduche i zakladasz ponownie przykrecajac tak zeby sruby byly na tym samym miejscu- przyda sie pomoc drugich rąk bo trzeba troche pomanewrowac i amorem i zwrotnicą ale sie da. ja tak robilem i bylem pozniej sprawdzac geometrie i bylo spoko.