Wysłany: 2008-10-09, 15:52 Prawy Sworzeń zwrotnicy, co to jest
Witam mam taki problem dziś miałem, co roczny obowiązkowy przegląd samochodu i w stacji kontroli powiedzieli mi, że Prawy sworzeń zwrotnicy jest do zrobienia i powiedzieli, że do 20 godziny mam czas żeby przyjechać drugi raz,.Bo teraz auto nie przejdzie przeglądu . Oczywiście pojechałem do innej stacji a tam o tym stworzeniu mi nic nie mówili a sprawdzali auto naprawdę szczegółowo i auto bez problemu przeszło . Teraz mam pytanie, co to jest ten prawy stworzeń zwrotnicy i do czego on służy ,jakie są objawy uszkodzenia i ile taka naprawa może kosztować. Pozdrawiam
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-09, 20:17
Grzus, sworzeń jest niedrogi, wymiana niezbyt trudna, ale potem musisz robić całą geometrię więc dochodzą jej koszta. Jakeś 130-150 zeta za całość zapłacisz.
Jeśli ma luzy będą stuki na nierównościach, auto będzie niestabilne w czasie jazdy a jeśli dojdzie do ostateczności i gałka sworznia wyskoczy - to tylko zależy przy jakiej prędkości i w co walniesz. Więc skoro są wątpliwości należy to szybko naprawić.
w kolumnie macpersona nie ma sworznia w dosłownym tego słowa znaczeniu tylko jego funkcję częściowo spełnia ten element do którego podałem link na allegro...tak mi się przynajmniej wydaje
i nie wydaje mi się żeby geometria była po wymianie koniecznie potrzebna choć mogę się mylić...tak czy inaczej na pewno nie zaszkodzi