Mam pytanie ;temat dotyczy silnika benzy 1.6 AEE a wlasciwie jego osiagów.Moja dziewczyna narzeka na zbyt slabe osiagi tego motoru i chciala by miec czym przycisnac.Jaka jest róznica miedzy motorem 1.6 tym 75KM a 106,jak bardzo jesli to jest mozliwe mozna zmodernizowac silnik by legitymowal sie ta wieksza moca,i czy jest sens to czynic.
Silnik: 2e plus,bmw Pomógł: 18 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Paź 2007 Posty: 685 Skąd: malbork
Wysłany: 2008-06-13, 09:34
chyba raczej to niemozliwe a nawet jesli tak to duzo cie to bedzie kosztowało zstaje tyko swap lub sprzedasz tego golfa i kupno z mocniejszym silnikiem
jesli ci tak bardzo zalezy aby dodac troche mocy a nie bedzie przeszkadzac dziewczynie buczenie ukł.wydechowego to jedynie mozesz przerobić układ wydechowy - ponad 10koni albo wiecej mozesz zyskać. mozesz wstawic ostry wałek. lzejsze koło zamochowe a mozesz tez oszukac czujnik temperatury co by dawał sygnał do sterownika ze jest zimny silnik i zeby sterownik walił ci wiekszą dawę paliwa. sa rózne kombinacje...
Akurat jej takie rzeczy nie przeszkadzaja tyle tylko ze ona tez patrzy na lincznik w baku,no ale cos musze wymyslec by byla szczesliwa ze swojego golfa
to powiem ci że nic nie wymyslisz - to proste jaka kolwiek przeróbka z silnikiem na bene łoczy sie ze wiecej bedzie palił. i wszystko na temat. niestety. niech sprzeda tego gofra a kupi z mocniejszym motorem. albo z dieslem. 1.9TDI do tego chip. ja mam 90 koni i mam chip i mam w tej chwili 120KM niecałe.