logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Programowanie ECU
Autor Wiadomość
Marek87 

Silnik: 1,6 ABU + LPG 55kw
  Wysłany: 2009-01-16, 00:01   Programowanie ECU

Witam, czytałem trochę w sieci o programowaniu ECU z grubsza polega to na wyjęciu kości pamięci z komputera zgraniu starego programu wyczyszczenia kości i wgraniu nowego programu sterującego pracą silnika, można w ten sposób efektywnie zwiększyć osiągi podobno :)
http://www.chiptuning.katowice.pl/jak.htm
Teraz pytanie do elektroników i wszystkich, którzy znają odpowiedź czy posiadając odpowiedni sprzęt do obsługi ECU i oczywiście wiedzę, lub program do tuningu takiego samego auta z hamowni, da się to zrobić samemu?
Czy w ogóle coś wiecie na temat programowania ECU? oprócz tego,żę pewnie super proste to to nie jest :-D

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2009-01-16, 05:34   

jeśli nie masz dojścia do hamowni to ciężko cokolwiek bedzie zdziałać

a jeśli marzy ci się chipowanie twojego silnika

Kod:

to zapomnij nic to ci nie da tylko spalanie wzrośnie a mocy nie przybędzie a jak już to nie odczujesz tego Ty tylko twoja kieszeń

!! REGULAMIN FORUM !!

leopard 
POMOCNIK
kierownik zamieszania

Silnik: S/TDI
Wysłany: 2009-01-17, 00:14   

marcinkoz2910 napisał/a:
jeśli nie masz dojścia do hamowni to ciężko cokolwiek bedzie zdziałać

hamownia to bardzo przydatne urządzenie - przede wszystkim daje komfort pracy ale ... (zawsze musi być jakieś ale) - bez hamowni też można się obyc - mając VAG'a można określić czy auto jest po programie a jeśli jest - mniej więcej jaką mocą się legitymuje

ale przede wszystkim potrzebujesz WIEDZĘ - bez tego samemu nie ruszysz z miejsca - a jeśli ruszysz to będą to długie godziny spędzone na walce z oprogramowaniem sterownika na zasadzie prób i błędów ...

oczywiście trzeba dodać że bez oprogramowania nie ruszysz softu zapisanego w ECU

tu masz przykład - wycinek ze sterownika TDI

leicht panzerwagen

chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4

Ostatnio zmieniony przez leopard 2009-01-17, 01:16, w całości zmieniany 1 raz  

Marek87 

Wysłany: 2009-01-17, 00:28   

Dzięki chłopaki za odpowiedź szybką, i spokojnie nie marzy mi się chipowanie ABU z LPG, którym jeżdżę, wystarcza mi,że spalił ostatnio 7,3 LPG to daje mi wystarczającą satysfakcje z jego użytkowani :) , pytam po prostu z ciekawości bo poczytałem o tym trochę i chciałem coś jeszcze się dowiedzieć. Oczywiście bez wiedzy ani rusz, informacja jest najważniejsza obecnie :) ale ogólnie rzecz biorąc mając wiedzę na temat programowania odpowiedni sprzęt i oprogramowanie oraz hamownie nie daleko można sobie samemu jakiś program ustawić- i tyle chciałem wiedzieć :-)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu