logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
odchudzenie kola zamachowego
Autor Wiadomość
nielegalny23 
nielegalny23

Silnik: 1.8 GT ( 90 km)
Wysłany: 2008-05-27, 21:20   odchudzenie kola zamachowego

co da odchudzenie kola zamachowego w silniku 1.8 ABS . jakie sa plusy a jakie minusy tego?

Imper 
zawsze sa dwa wyjscia...

Silnik: 1.6 AEE / 2.0 ABF
Wysłany: 2008-05-28, 14:28   

minusem napewno jest to ze sie zmniejszy zywotnosc bebechow silnika 8-) a plusem minimalne podniesienie osiagow

nielegalny23 
nielegalny23

Silnik: 1.8 GT ( 90 km)
Wysłany: 2008-05-28, 16:05   

a czemu zmniejsze zywotnosc??na co to wplywa?

Imper 
zawsze sa dwa wyjscia...

Silnik: 1.6 AEE / 2.0 ABF
Wysłany: 2008-05-28, 16:30   

seryjnie tak jak wychodzi z fabryki samochod ma juz wszytsko tak dobrane i obliczone zeby zapewnic kompromis miedzy moca a zywotnoscia... odchudzenie kola zamachowego moze popusc te harmonie... co prawda jak zdejmiesz cos z kola zamachowego to silnik bedzie szybciej sie wkrecal na obroty ale jak nie wymiensz reszty czesci i odopiwednio nie wywarzysz to zajedziesz silnik bedzie wykonywal kilkurkotnie ciezsza prace niz przedtem wiec pomysl sobie gdzie sa najwieksze obciazenia i tam bedziesz mogl szukac usterek... jedni twierdza ze to najgorsza metoda tuningu drudzy zas ze na samochody o duzych mocach nie dzialaja tak negatywnie jak na te slabsze... w rzeczyistosci Ci nie powiem jak to jest bo wiadomo rozne sa zdania jedno jest pewne cos kosztem czegos i tego nie uniekniesz... moze bedziesz mial radoche ze sie lepiej kreci ale do czasu ;-)

Koło zamachowe po takiej operacji powinno być wyważone razem z wałem. Prócz tego należy pamiętać że lżejsze koło zamachowe spowoduje trudnośći w jeździe po górskich drogach właśnie z powodu straty momentu i przeniesienia go w górny zakres obrotowy. Mniej wiecj takie informacje wyczytalem w sieci

lizardking 
Moc Rabina

Silnik: 1,9 TDI, 1,9 TD, 2,7 D, 0,5 B
Wysłany: 2008-07-01, 17:39   

no i na mocy napewno niczego nie skorzystasz, praktycznie nie odczujesz tego "tuningu"

SotoM 
POMOCNIK
Leopard'a

Silnik: AFN -w A4
Wysłany: 2008-07-01, 22:14   

lizardking napisał/a:
no i na mocy napewno niczego nie skorzystasz, praktycznie nie odczujesz tego "tuningu"

nie wiem szczerze mowiąc czy sie odczuje czy nie ale powiem tak - koleś do hondy civic załozył lzejsze koło i naprawde co sie wkrecała na obr to szok. poprostu moment. dosłownie picikłak wolniej jak silnik w scigaczu i tak samo szybko schodziła z obrotów. no cos...mi sie to podobało. koles był na hamowni ale ile wyszło mu po tej zmianie zabijcie mnie nie wiem. ale jezdzi do tej pory uhahany.