Silnik: 1.4
Wysłany: 2008-04-09, 15:43 Jak podniesc moc silnika 1.4
Witam..mam golfa 1.4 60km (pierwotnie) i zastanawiam sie czy taniej wyjdzie jakos go stiuningować(tylko jak) czy wymienic na 1.8 90 km ? Interesuje mnie przeróbka do 1000zł, ale rozwaze , kazdą podpowiedz...czy wogole jest sens podwyzszac mo0c tak słąbego auta..podejzewam ze po takim tuningu jak wycisne z niego 15km wiecej to wszystko..i czy warto....to raptem 2sekundy do setki mniej?????pomocy co zrobic
silnik 1.4 niejest najlepszy do "tuningu" mechanicznego (czyt. podkręcania mocy)
do 1000zł napewno więcej mocy nieuzyskasz (oczywiście porządnie)
czip z allegro - ale auto pochodzi gora pare miesiecy potem bedzie kaszana
zwiekszenie dawki paliwa VAGiem
jeżeli chcesz mieć coś mocniejszego to polecam kupić odrazu Golfa 1.8 albo 2.0
_________________ Posłuchaj go, prawde Ci powie ----------------------------------------------------->
Silnik: 1.4
Wysłany: 2008-04-09, 22:29
Witam..troszke kasy juz w niego włozyłem i raczej go nie sprzedam.a co myslisz o przekładce na 1.8? Pasuja te graty, czy trzeba wszystko nowe kupic...skrzynie chyba terz trzeba wymienic?
ja bym obstawił swap na 2.0.ale to wogle nie ma za bardzo sensu.chodzi mi o to że lepiej kupić całego golfa (ceny przystępne) chyba że sporo kasy włozyłeś w swojego golfa i nie opłaca się go sprzdarz.
Wysłany: 2008-04-30, 17:05 Re: Jak podniesc moc silnika 1.4
spioch69 napisał/a:
Witam..mam golfa 1.4 60km (pierwotnie) i zastanawiam sie czy taniej wyjdzie jakos go stiuningować(tylko jak) czy wymienic na 1.8 90 km ? Interesuje mnie przeróbka do 1000zł, ale rozwaze , kazdą podpowiedz...czy wogole jest sens podwyzszac mo0c tak słąbego auta..podejzewam ze po takim tuningu jak wycisne z niego 15km wiecej to wszystko..i czy warto....to raptem 2sekundy do setki mniej?????pomocy co zrobic
zrob swapa na 1,8 T i bedzie ok;]
a co do silnika to wlasnie w malych da sie duzo wyciagnac,, poniewaz tak jak np 2,0 to jest juz fabryczne podciagniety,, natomiat 1,4 nie,, wiec jest co w nim porobic,, za 1000 zl to jedynie co mozesz zrobic,, to wsadzic 2 grube uzczelki pod glowice,, zwiekszysz kompresie i doda koni,,, tylko niech to zrobi ktos kto sie na tym zna,, zeby Ci jej nie wydmuchnelo
[ Dodano: 2008-04-30, 18:06 ]
spioch69 napisał/a:
no i jeszcze mozesz pokombinowac na zaplonie troche,, zwiekszyc szczelinkę itp
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 08 Lis 2007 Posty: 180 Skąd: 64-100 Leszno
Wysłany: 2008-05-03, 14:15
Nyan, czy Ty przypadkiem nie byłeś na wagarach zamiast na lekcji fizyki?...żeby zwiększyć kompresje to trzeba zmniejszyć komorę spalania,czyli zakładasz cieńszą uszczelkę lub obrabiasz głowicę(planujesz)o np 0.8mm.Dokładanie uszczelki odpręża silnik,wskazane przy zakładaniu turbiny.
Nyan, czy Ty przypadkiem nie byłeś na wagarach zamiast na lekcji fizyki?...żeby zwiększyć kompresje to trzeba zmniejszyć komorę spalania,czyli zakładasz cieńszą uszczelkę lub obrabiasz głowicę(planujesz)o np 0.8mm.Dokładanie uszczelki odpręża silnik,wskazane przy zakładaniu turbiny.
no tak;] za szybko myslalem i chcialem to od razu napisac,,
Silnik: AAM :D
Wysłany: 2008-05-04, 22:10
Jesli nadal kolega mysli nad zmiana mocy do 1 tys zł to moze wymienic silnik na 1,6 .. ale z tych podobnych do 1,4 ABD bez zadnych przerobek. Pasuja PLUG&PLAY a taki silniczek 1,6 75 KM kupisz w granicach 500 - 900 zł w dobrym stanie i malym przebiegu
_________________ Zapraszam do komentowania i oglądania
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3158 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2008-08-08, 04:54
najtańszy tunning zwiększający moc w 1.4 to swap np. z 1.4 ABD na 1.6 ABU - motorki te same, tylko większe cylindry. Wystarczy zakupić silnik 1.6 wraz z komputerem i wstawić. Skrzynia ta sama, reszta osprzętu ta sama. Zwiększenie mocy z 60 na 75 koni.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
satry... nie baw sie... uzbieraj troche kasy i odrazu z grubej rury... na np taki jak moj... 2.8 vr6.... silniczek na allegro kosztuje 4.5 tys. zl
pozdrawiam